ОИСР призовава правителствата да вдигнат таксите върху мръсната енергия

16.02.2018 | 15:00
по статията работи: econ.bg
Организацията призовава правителствата агресивно да вдигнат таксите за "класическите" енергийни източници
ОИСР призовава правителствата да вдигнат таксите върху мръсната енергия
Снимка: БГНЕС

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) призова правителствата да започнат по-агресивно облагане на емисиите на СО2, съобщи euractiv.com. Изданието се позовава на нов доклад на организацията, в който предупреждава, че настоящите нива на данъчно облагане не са достатъчни, за да се борят ефективно с изменението на климата.

Организацията призовава правителствата агресивно да вдигнат таксите за "класическите" енергийни източници.

Това не е добра новина за джоба на средностатистическия потребител, тъй като така или иначе, всяка допълнителна такса неизбежно се плаща в крайна сметка от крайния потребител.

Друг вероятен извод е, че въпреки рекламната истерия колко евтина е възобновяемата енергия, тя  не е достатъчно конкурентна на класическите енергийни източници и именно за това се налага да бъде дотирана косвено от класическите ТЕЦ на въглища и газ, както и  АЕЦ.

В доклада "данъци за използване на енергията - 2018", пише, че от 2012 до 2015 година твърде малко изменения в облагането на вредните емисии са били  налице и, че само  0.3% (три десети от процента) са били обложени.

Констатира се и че само  в 5 страни данъкът за емисии CO2 са в размер на 5 евро за тон.

"Няма никакви структурни изменения в сферата на данъците за вредни  емисии между 2012 г. и  2015 г. и това е неприятно", споделя Енджъл Герия, генерален секретар на ОИСР.

Той е добавил още, че действията по увеличаването на тези такси са твърде бавни и трябва да се вземат бързи мерки.

В доклада се посочва още, че неавтомобилният сектор изхвърля 95 на сто от парниковите газове и към момента 81 на сто от тези емисии не попадат под никакво облагане "емисии".

Увеличението за 3 години е с 10 на сто, се казва в доклада, а вероятно то е резултат от малко по-отговорното поведение на правителствата на големи  развиващи се икономики като Китай, Индия и Мексико.

Цената на своеобразната въглеродна "индулгенция" тази седмица за пръв път от 2011 година  превиши 10 евро за тон въглерод, но вероятно това няма да бъде достатъчен стимул за повечето емитенти  да инвестират в нисковъглеродни технологии.

Следва да се има предвид, че ЕС  и правителствата в момента не са задължени да се съобразят с препоръките на ОИСР.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 01.08   527 г. – Юстиниан I става самостоятелен владетел на Източната Римска империя. 902 г. – Арабите, оглавявани от династията Аглабиди, завладяват последната...