Обжалват строителното разрешение за „Южен поток“

09.08.2014 | 10:20
по статията работи: Мария Стоянова
Жалби са подадени до Върховния административен съд
Обжалват строителното разрешение за „Южен поток“
Снимка: Булфото

След като стана ясно, че Министерски съвет не може да прекрати строежа на „Южен поток“ в Паша дере, който бе позволен от бившия регионален министър Десислава Терзиева, няколко организации решиха да обжалват издаденото строително разрешение.

Жалба до Висшия административен съд (ВАС) е подадена от Патриотичния фронт, подписана от председателите на НФСБ – Валери Симеонов, и на ВМРО – Красимир Каракачанов, предаде 3e-news.

Обжалването касае предварителното изпълнение на разрешението за строеж с мотива, че е незаконосъобразно и е издадено против интереса на българското и европейското общество. Според подателите действията на Терзиева са в пълен разрез с призива на Европейската комисия (ЕК) да се преустановят по-нататъшни договаряния до изясняване на ситуацията около досегашните действия по „Южен поток“.

За отмяна на строителното разрешение на участък от проекта настояват и от Сдружение „Гражданска лига за България“ и Радан Кънев от Реформаторския блок. Те също са подали жалба чрез Министерството на регионалното развитие до ВАС, с която оспорват както законосъобразността на издаденото разрешение, така и предварителното му изпълнение, предаде БНР.

Припомняме, че вчера (8 август) вицепремиерът по управление на евросредствата Илияна Цанова обясни, че е юридически невъзможно Министерски съвет да обжалва свое собствено решение, независимо, че има смяна на министрите.

На 31 юли бившият регионален министър Десислава Терзиева е издала разрешение за строеж на станция и терминал на газопровода в областта Паша дере, въпреки призивите на ЕК и на бившия премиер Пламен Орешарски за замразяване на проекта. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...