Обмислят всички стажове да станат платени

30.06.2012 | 17:21
по статията работи: Теодора Пенева
До дни ще бъде съставен регистър на младежите у нас
Обмислят всички стажове да станат платени

Експертите от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) обмислят промени в Кодекса на труда (КТ), съгласно които да се заплащат всички стажове, информира в. "Монитор". Все още не е ясно  дали те ще получават минималната заплата, или трупането на опит ще се изчислява на базата на минималния осигурителен праг за съответната длъжност.

Според президента на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров трябва да се увеличи броят на програмите от този тип у нас, тъй като именно стажуването е връзката между образованието и заетостта. В момента голяма част от стажантските програми, които предлагат фирмите, не се заплащат.

Това не важи за тези на социалното министерство, поясни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. По думите му стажантите във ведомството получават заплащане в продължение на шест месеца, като то зависи от длъжността им. Ето защо, младежите и бизнесът проявяват голям интерес към тези програми.

До десет дни МТСП и Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) ще подпишат споразумение за регистър на младежите, информира още министърът. В него ще се включват всички завършващи средно или висше образование, както и учениците, които отпадат преждевременно от училище. Целта на базата данни е младежите да намерят работа до четири месеца след като се дипломират или да се включат в програми за квалификация.

Младенов обясни: "Ние ще подаваме информация за програмите за младежка заетост, за възможностите за обучение и квалификация и за свободните работни места в бюрата по труда".

Експертите от МТСП са на мнение, че от полза ще бъдат и данните от бюрата по труда. По думите на шефа на дирекция "Политики на пазара на труда" Елка Димитрова училищата ще имат възможност да вземат под внимание какви свободни позиции има и на базата на това да определят учебните си програми.

В началото на учебната година от  просветното министерство ще изпращат данни до Агенцията по заетостта (АЗ) за ранно отпадналите ученици. Чрез нея от Агенцията ще могат да се свържат с конкретния човек и да му предложат работа или програма за повишаване на квалификацията. Целта е да се увеличи младежката заетост в България.

По данни на АЗ през май 2012 г. безработните до 29 г. са 19,4%. Анализът на Националния статистически институт (НСИ) пък сочи, че 30% от младежите на възраст до 29 г. са без препитание, а данните на КНСБ сочат, ч 1/3 от младите българи са без работа.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 18.01   532 г. – В Константинопол въстанието Ника, насочено срещу високите данъци и корупцията при император Юстиниан I, е потушено жестоко от войниците на Велизарий, избити...