Обнародват промените в Закона за енергетиката

28.02.2013 | 08:41
по статията работи: Петя Бързилска
ДКЕВР чака публикуването на промените, за да стартира процедура за промяна на цените
Обнародват промените в Закона за енергетиката

В извънреден брой на "Държавен вестник" днес ще бъдат обнародвани приетите от парламента промени в Закона за енергетиката.

Вчера депутатите дадоха право на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да променя цената на тока повече от един път в годината, припомня БНТ.

Очаква се държавният регулатор да свика спешно заседание най-късно до утре, за да реши кога ще може реално да се намали цената на електроенергията. Нито министъра на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев, нито ДКЕВР вчера се наеха да прогнозира с колко точно може да поевтинее тока.

Обявеното от премиера в оставка възможно намаление с 8% било изчислено на база на предварителната прогноза на регулатора, обясниха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). По думите на Добрев цената може да се регулира като се намали квотата за скъпите централи и се увеличи тази от АЕЦ "Козлодуй", а признатите загуби на ЕРП-тата да паднат до 10%.

Същевременно Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обяви, че "ще стартира незабавно процедура по промяна на цените" на електроенергията, след като бъдат публикувани новоприетите промени в Закона за енергетиката, предаде БНР.

По думите на Делян Добрев, токът може да поевтинее още от утре, но комисията трябва да уточни с какъв процент.

Вчера парламентът единодушно прие промени в Закона за енергетиката. Промените предвиждат да се даде възможност на ДКЕВР да променя цените на електроенергията повече от веднъж годишно. Целта на мярката е да се даде по-голяма гъвкавост и справедливост в ценообразуването, предаде Агенция „Фокус”.

Със законодателните промени се създава и Обществен съвет към министъра на икономиката, енергетиката и туризма. Този съвет ще действа в защита на интересите на потребителите като консултативно звено за решаване на проблеми от специалната компетентност на министъра. В състава на Обществения съвет се включват представители на МИЕТ, потребителски сдружения, научни съюзи, синдикални организации и юридически лица с нестопанска цел. Общественият съвет ще се създава със заповед на министъра на икономиката, енергетиката и туризма.

Промените бяха приети на първо и второ четене, за да могат да бъдат обнародвани днес в Държавен вестник. Законът влиза в сила след обнародването му в Държавен вестник. На първо четене промените бяха приети със 122 гласа „за”, от общо 122 гласували депутати. На второ четене законопроектът отново беше приет с пълен консенсус.

"Цените на тока мога да бъдат намалени и като признатите разходи на електроразпределителните дружества бъдат съкратени с 5 %". Това пък предлага лидерът на КНСБ Пламен Димитров пред БНТ.

Той коментира и идеята в енергийния микс да има по-голям дял от тока, произведен от АЕЦ "Козлодуй". Според него участието на централата не може да бъде на 100%, тъй като тогава протестиращите ще бъдат заменени от недоволни миньори с кирки. Димитров отново повтори идеята си да бъдат намалени таксите за пренос за чужбина, което ще запази финансовото състояние на "Козлодуй".

Според синдикалния шеф към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране трябва да има Надзорен съвет, съставен от гражданския сектор. Този орган трябва да има право на вето върху решенията на енергийния регулатор според Димитров.

По негово мнение гражданите трябва да участват в законодателната власт единствено чрез мажоритарно избраните депутати.

Той съобщи, че утре ще се състои срещата при президента, на която ще се дискутира Обществения съвет, който ще помага на служебното правителство.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...