Образованите младежи - с три пъти по-големи шансове за намиране на работа

14.05.2012 | 18:00
по статията работи: Ивелина Георгиева
Предвидени са около 6 млн. лева за актуализиране на учебните програми
Образованите младежи - с три пъти по-големи шансове за намиране на работа
Снимка: Булфото

Образованието има огромна роля в намирането на първа работа от страна на младите хора. Шансовете на един образован младеж за реализиране на пазара на труда са почти три пъти по-големи в сравнение с тези на най-ниско образованите в страната. Това заяви министърът на социалната труда и социалната политика Тотю Младенов по време на дискусионния форум  "Визия и предизвикателства. Младежка заетост - дискусия - бизнес. Държава. Студенти. Университети”.

Младенов изтъкна, че един от най-негативните ефекти от кризата е значителното увеличаване на младежката безработица. Проблемът се задълбочава и поради факта, че току-що завършилите образованието си, нямат професионален опит. От своя страна бизнесът, държавата и университетите не работят в посока улесняване на студентите, които се сблъскват с множество трудности в трудовата си реализация.

В посока подобряване на тези отношения е и приетата през месец март национална инициатива "Работа на младите хора в България”. На тази база от днес започват преговорите на правителството със синдикатите и бизнеса, свързани с първата работа на младите хора. Предвидени са и  около 6 млн. лева, които ще бъдат използвани за актуализиране на учебните програми, обясни министърът.

Вече е почти готова базата данни между Министерството на образованието и Министерството на труда и социалната политика, която има за цел да улесни агенциите по заетостта, частните посредници на пазара на труда.

Специално внимание министър Младенов обърна на стажантската програма по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР). Благодарение на нея в срок до шест месеца след завършване на висше или средно специално образование, се осигурява стаж по специалността. Заплащането е според минималните осигурителни прагове, а самите наставници на младежите от предприятията също ще бъдат мотивирани да работят с новопостъпилите - всеки месец наставниците, които могат да бъдат и самите работодатели, ще получават  по половин минимална работна заплата. В момента на подобен стаж са 2000 души, но има място за още 6500 младежи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 20.01   1320 г. – Херцог Владислав I става крал на Полша. 1600 г. – Светата инквизиция признава Джордано Бруно за еретик. 1841 г. – Китай отстъпва Хонконг на...