Общините искат индустриални зони на мястото на въглищните централи

27.09.2024 | 12:05
по статията работи: econ.bg
Земестник-кметът на Кюстендил Николай Дочев каза по време на форум, посветен на икономическата трансформация на въглищните региони, че се търсят възможности за развитие на региона чрез фондовете на ЕК
Общините искат индустриални зони на мястото на въглищните централи
Снимка: под лиценза на creative commons

Земестник-кметът на Кюстендил Николай Дочев каза по време на форум, посветен на икономическата трансформация на въглищните региони, че се търсят възможности за развитие на региона чрез фондовете на Европейската комисия.

"Това ще са проекти с иновативни технологии и запазване на околната среда. В Кюстендил се подготвят промени в Подробния устройствен план (ПУП) за изграждане на високотехнологична индустриална зона. Тя ще даде възможности на хората от региона, които търсят работа. Има финансови инструменти, които могат да ни помогнат да осъществим различни проекти", каза Никола Дочев.  

Стефан Кръстев, зам.-кмет на Перник, каза, че не можем да очакваме благосъстояние, ако ползваме остарели технологии. В общината имаме нова индустриална зона, към момента към нея се изгражда пътна връзка. Имаме и отлично партньорство с общините Брезник и с Бобов дол в осъществяване на общи проекти в транспорта. Инсталирахме водородни инсталации на сгради, които ползват горива като газьол, каза Стефан Кръстев. Можем да бъдем добър модел за развитие на градовете в България, посочи той. Помним и какво беше качеството на въздуха и каква вода е текла в река Струма в предишните години, каза още зам.-кметът. Като говорим за грижа за хората и за безработицата, смятам, че хората трябва да получат подкрепа на място. В момента имаме исторически ниски нива на безработица - за община Перник безработицата е под 2 процента, каза Стефан Кръстев. Когато се задават неизбежни промени, ние чакаме до последния момент, като смятаме, че ще ни избегнат. Но няма такова нещо, зеленият преход е неизбежен, каза още Кръстев.

 

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 27.09   1529 г. – Започва Обсадата на Виена, след като Сюлейман I напада града. 1540 г. – Папа Павел III узаконява, създадения шест години по-рано от Игнаций Лойола,...