Обявени са нови "горещи телефони" за информация

01.03.2008 | 18:48
по статията работи: Апостол Апостолов
Петър Мутафчиев поискал доклад за взетите мерки по случая с подпалилия се влак
Обявени са нови "горещи телефони" за информация

По повод трагичния инцидент с пожара във влака София - Кардам, в който загинаха осем души, министърът на транспорта Петър Мутафчиев свика днес заседание с всички вътрешно-ведомствени органи, съобщиха от Министерството на транспорта. На него присъстваха заместник-министърът на транспорта Георги Петърнейчев, изпълнителните директори на БДЖ и Национална компания "Железопътна инфраструктура" Олег Петков и Антон Гинев, експерти от специализираното звено за разследване на железопътни инциденти, началник отдел "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Георги Георгиев.

Министър Мутафчиев е поискал от вътрешно-ведомствените органи за разследване да изготвят конкретен доклад за мерките, които са предприети и които предстоят да се предприемат, за действията на персонала във влака по време на пожара, за техническото състояние на вагоните и за взаимодействието между различните институции. По време на заседанието са се изготвили препоръки как да продължат действията на всяка една от службите. Министърът на транспорта поиска информация за целия цикъл на техническия процес и за спазването на всички наредби и условия за безопасност.

Петър Мутафчиев проведе разговор с министърът на вътрешните работи Румен Петков във връзка с инцидента. На МВР е предоставен списък на хора, които са се обаждали на "горещите телефони" на БДЖ за пътници, които продължават да са в неизвестност.

Отговорните институции откриха още телефонни линии за информация във връзка с тежкия инцидент с влака, предаде bTV.

За информация, свързана с идентификацията, близките на изчезналите след пожара могат да се обаждат на мобилния телефон на д-р Йордан Деков от Съдебна медицина Плевен - 0887 / 641 876. Остава открита и линията на дежурни полицаи от Плевен на телефон 064/86 43 23.

Освен това, близките могат да търсят информация от управителя на БДЖ "Пътнически превози" Димитър Петков на телефон: 0889 30 64 96.

Железниците обявиха още два горещи телефона – 02/ 932 43 10 и 02/932 41 90. От вчера работи и телефон към МВР - 0659 92 835.

Още горещи телефони: 0887 641 876; 064/ 86 43 23; 0889/ 30 6496 ; 02/ 932 43 0; 02/ 932 41 90; 0659/ 92835 .

Четирима мъже и четири жени са изгорели във влака, обяви за БГНЕС патологът от катедра "Съдебна медицина" в Плевен д-р Йордан Деков. "За мъжете имаме вече по-точна идентификация, но не окончателна. Докато само за една от жените имаме по-сигурни белези и очакваме близките", каза д-р Деков. Той уточни, че е направен само външен оглед на телата и е взет материал за ДНК-анализ, който ще се извърши в София.

Утре работата на патолозите продължава. Те ще изследват и биологичните останки, които са получени днес при пресяването на останките в двата изгорели вагона.

"Издирването продължава, мога само да кажа, че загиналите не са по-малко от 8, но не мога да се ангажирам с точен брой", подчерта д-р Деков. Той каза още, че на неговия телефон днес близки са търсили информация за 8 пътници, като за някой от тях е имало по 5-6 обаждания. Също днес стана ясно, че се издирват 6 граждани на Добрич.

В Добрич пресконференция дадоха две момчета - на 19 и на 21 години, пътували в кушет-вагона - Здравко Радославов и Станимир Ангелов. И двамата са студенти в София и в трагичната нощ са били в кушета. Те потвърдиха, че огънят е започнал от купе номер 6. Двамата са помогнали на жена да скочи през прозореца, въпреки че тя отказвала. След като скочили от влака, с камъни започнали да чупят стъклата на кушета, за да могат и други пътници да се измъкнат от там.

На пресконференцията присъства и бащата на 25-годишен младеж от Добрич, който е в неизвестност и който утре трябва да сключи брак в Добрич. Състоянието на настанените в болницата в Червен бряг пътници е стабилно, съобщи ръководителят на реанимацията д-р Цветан Костадинов.

Припомняме ви, че към 23:40 ч. снощи в участъка между гарите Кунино и Червен бряг в кушет-вагона e възникнал пожар, който се разпрострял и върху съседния спален вагон.

Пожарът е продължил почти четири часа. Във влака са пътували над 150 души, 35 са били в кушет вагони и 27 – в спални. Композицията се е състояла от общо 9 вагона. Общо 9 пътници са били обгазени и прегледани от лекарските екипи в болницата в Червен бряг, 8 души загинаха.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 19.09   335 г. – Далмаций е повишен в цезар и става управител на провинциите Тракия и Македония на Римската империя. 1356 г. – Стогодишната война: В Битката при Поатие...