Обявиха "Набуко" за национален обект

04.04.2012 | 12:34
по статията работи: Лили Бончева
Целта е да се облекчат административните процедури по получаването на разрешение за строеж, отчуждаването на имоти и строителните дейности
Обявиха "Набуко" за национален обект
Снимка: Sxc.hu

На днешното си заседание правителството обяви газопровода "Набуко" в отсечката, която ще бъде изградена на територията на България, за национален обект. Статутът "обект от национално значение" се дава на най-важните инвестиционни инициативи, които да бъдат реализирани от държавата.

По този начин ще се облекчат административните процедури по получаването на разрешение за строеж, отчуждаването на имоти за реализацията на проекта и самото строителство на газопровода, обясняват от правителствената пресслужба.

Според кабинета отговаря "на основните цели на българската енергийна политика за развитие на конкурентни енергийни пазари при опазване на околната среда и осигуряване сигурността на енергийните доставки". Те са свързани с изграждането на добре развита енергийна инфраструктура с оглед диверсификация на газовите източници и маршрути.

Това е ключово решение, което ще подкрепи и ускори процеса на развитие на проекта. То подчертава стратегическите ползи и плюсове за обществото от газопровода „Набуко”.

Райнхард Мичек - управляващ директор на международната компания, собственост на акционерите в проекта "Набуко газ пайплайн интернешънъл”, от своя страна коментира: „Приветстваме това изключително важно решение на българското правителство и неговия ангажимент към проекта за газопровод „Набуко”. „Набуко” е най-напредналият проект в южния газов коридор, защото е най-изгодният и стратегически необходим вариант за диверсификация  на газовите доставки за България и Европа. Присъждането на приоритетния статут „обект от национално значение” ще позволи бързото изпълнение и строителство на тръбопровода на българска територия”.

Това решение е в съответствие с ангажиментите и междуправителственото споразумение, подписано от всяка една транзитна държава, допълват от "Набуко газ пайплайн интернешънъл".

Газопроводът "Набуко" е предназначен за транспортирането на каспийски газ в Европа и заедно с газопроводите Турция-Гърция-Италия и Транс-Адриатическия влиза в т.нар. "Южен газов коридор". В реализирането на проекта с равни дялове от 16,67% в "Набуко газ пайплайн интернешънъл” участват 6 компании - австрийската OMV, унгарската MOL, румънската Transgaz, Българският енергиен холдинг, турската Botas и немската RWE.  

Проектната мощност на "Набуко", който трябваше да бъде построен през 2017 г., е около 30 милиарда куб.м. В средата на януари 2012 г. обаче започнаха да се появяват съмнения, че изграждането на газопровода става все по-трудно от финансова и времева гледна точка. Тогава специалният представител на Държавния департамент на САЩ по въпросите на енергетиката в Европа и Азия Ричард Морнингстар заяви, че с всяка изминала година изграждането на газопровода "Набуко" става все по-малко вероятно. В края на февруари пък стана ясно, че консорциумът, реализиращ проекта, обмисля възможността да намали първоначално планираната мощност на проекта.

Въпросът за това откъде проектът ще получава суровина е на дневен ред от няколко години. През 2009 г. Русия реши да увеличи от 31 на 63 млрд. куб метра годишно капацитета на проекта "Южен поток". От друга страна руската държава успя да постигне нещо, което Европа в момента не успява, а именно - да договори преминаването на азерски газ през Турция. Проблемът е, че и двата проекта планират да получават газ от "Шах Дениз 2". Очаква се собствениците на находището да решат през следващата година коя от всички оферти са готови да приемат.

През март тази година българското правителство одобри проект за ратификация на споразумението за подкрепа на проекта, който се очаква скоро да бъде приет от парламента. В ход е и оценката за въздействие върху околната  среда.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...