Одобрени са 25 проекта за модернизиране на земеделските стопанства

24.04.2012 | 11:37
по статията работи: Петя Бързилска
Разпределени са субсидии за над 26 млн. лв. за изграждане на басейни, алпийски вили, туристически колела и център за даване на коли
Одобрени са 25 проекта за модернизиране на земеделските стопанства
Снимка: Sxc.hu

Нови 25 проекта по Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” одобри Експертната комисия за осигуряване на прозрачност в Държавен фонд „Земеделие”.

Двайсет от проектоинвестициите са на растениевъдни ферми, а останалите пет са в сектор животновъдство, съобщиха от ДФ "Земеделие".

По-голяма част от растениевъдите ще купят земеделска техника за овощарство или лозарство – пръскачки, пневматични ножици, надробител за лозови пръчки и клони, плугове, торачки. Със субсидии по програмата ще бъдат създадени четири овощни градини, както и насаждения от орехи и бадеми. Други двама производители планират да отглеждат по биологичен път черешови и бадемови насаждения. Те ще купят специализирана селскостопанска механизация, съоръжения за защита от диви животни, торове за подхранване и препарати за водене на борба с болести и неприятели.

Две от животновъдните стопанства са кравеферми, които ще инвестират в покриване на изискванията на Директива 91/676/ЕИО за опазване на водите от замърсяване с нитрати от селскостопански източници. Субсидиите за тези проекти са с 10% по-високи и достигат 60% от размера на одобрените раходи. Друг бенефициент ще използва помощта, за да покрие минималните изисквания за защита и хуманно отношение към бройлери. Фирмата ще ремонтира пет халета и инвестира в сиолзи за съхранение на фураж, система за енергоспестяващо осветление, система за охлаждане и вентилация, автоматична система за отопление и др. Четвъртият одобрен проект в животновъдството предвижда ремонта на овцеферма, а петият е на ферма за патици, която ще купи пречиствателно съоръжение за отпадъчни води.

Същевременно субсидиите за проектите по мерки 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности” и 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” възлизат на 26 778 хил. лв.

Планирано е изграждането на басейни, алпийски вили, купуването на фитнес уреди, туристически колела, обзавеждане, системи за охрана и видео наблюдение, както и компютри.

Със средства по програмата ще бъде създаден и център за даване на автомобили под наем, както и автосервиз за техническо обслужване и ремонт на тежкотоварни транспортни средства. Други бенефициенти ще вложат средства в ремонт на база за отдих, изграждане на конна база и създаване на сладкарска работилница.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 25.05   17 г. – Германик празнува триумф за победите си над всички германски племена на запад от река Елба. 1293 г. – При земетресение в Камакура (Япония) загиват...