Откриват ловния сезон на дива свиня и дребен дивеч на 1 октомври

29.09.2011 | 09:57
по статията работи:
Продължава и ваксинацията на едрите хищници срещу бяс
Откриват ловния сезон на дива свиня и дребен дивеч на 1 октомври

Ловният сезон на местен дребен дивеч и групов лов на дива свиня ще бъде открит на 1 октомври (събота).

В тази връзка и с цел недопускане на инциденти бе проведен Ловен съвет, който е консултативен орган към Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). На срещата присъстваха ръководството на агенцията, директори на държавните предприятия, представители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), МВР, ловно-рибарски съюзи и неправителствени организации.

Разискани бяха проблемите, свързани с безопасността при провеждане на ловните излети и засилването на контрола за носенето на светлоотразителни елементи. В резултат беше решено да се изготвят и изпратят инструкции до всички председатели на сдружения, дружинки и ръководители на лова за безопасно боравене с ловно оръжие и боеприпаси, както и правила за безопасност по време на лов.

Участниците в Ловния съвет единодушно приеха да се задължат всички ловни групи към дружинките, по време на групов лов да осигурят медицински аптечки с медикаменти и материали от първа необходимост, информират от ИАГ.

Бяха коментирани и проблемите, свързани с възникналите огнища на шап в Южна България. След премахването на забраната в тези райони продължава изпълнението на плана и стриктното спазване на мерките за недопускане на ново развитие на заболяването. От БАБХ е изготвен списък с общини в засегнатите райони, в които при отстрел на едър чифтокопитен дивеч ловците ще бъдат задължени да изпращат проби от животните за изследване в лабораториите към съответната Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). До излизане на резултатите се забранява консумацията на месото и съхраняването му трябва да става в хладилни камери. При неспазване на изискванията и разпорежданията е възможна забрана на лова на територията на цялата община, където са допуснати нарушения.

Продължава и ваксинацията на едрите хищници срещу бяс. В рамките на съвета стана ясно, че от Европейската комисия са отпуснати 1 800 000 евро за ваксинация на животните. Дейностите са част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от БАБХ. Всяка година програмата се одобрява от Европейската комисия за съфинансиране, като по този начин се подпомага нейната реализация. Ловците, които ловуват на хищници са задължени да събират проби и да ги изпращат за изследване в ОДБХ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 03.03   1431 г. – Начало на понтификата на папа Евгений IV. 1517 г. – Експедицията на испанските мореплаватели Франциско Кордоба и Антон Аламинос достига полуостров...