Открита е популация на рядък вид рак в язовир "Доспат"

26.05.2011 | 15:43
по статията работи:
От началото на годината на язовира са осъществени над 30 акции, като иззетите бракониерски мрежи са близо 1 километра
Открита е популация на рядък вид рак в язовир "Доспат"

Опазване биологичното разнообразие, охраната и борбата срещу бракониерите на язовир "Доспат" бяха обсъдени от представители на различни институции на работна среща на язовир "Доспат". Срещата е по инициатива на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) за ролята на държавата в опазването на язовира и развитие на риболова и туризма в региона.

Срещата откри зам.-областният управител на Смолян инж.Чавдар Фурлански, който заяви, че всички институции са заинтересовани да се повиши охраната и сигурността на язовира, за да се предотвратят замърсяванията и бракониерските набези и да може язовира да се превърне в атрактивно място за риболов и туризъм.

По време на срещата проф. Лиляна Хаджиниколова, директор на Института по рибарство и аквакултури в Пловдив, представи проект за комплексно обследване на язовир "Доспат" относно садкови установки, наличие на биоразнообразие и чистота на водата. Тя уточни, че на база обследването е установено, че водата в язовира е 1 и 2 категория и е открита популация на рядък вид рак - каменният рак, а срещаните видове риба в язовира са костур, бабушка, шаран и пъстърва.

Представителите на РИОСВ представиха активната работа относно недопускане заустване на отпадни води в язовира, като уточниха, че това ще се ограничи още повече след изграждане на пречиствателна станция в Доспат.

Заместник-директорът на областна дирекция "Полиция" Смолян Георги Деянов представи данни относно проведените съвместни акции на язовира с инспектори на ИАРА и служители на ИАГ. От началото на годината до сега са осъществени над 30 акции, като иззетите бракониерски мрежи са близо 1 км. Той информира, че във връзка с охрана на язовира и отстраняване на бракониерски набези е инсталирана и въведена радарна система за засичане на плаващи обекти.

Представителите на бизнеса изказаха задоволство от проведената среща и ангажираността на държавните институции за опазването и развитието на язовира.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 22.09   1499 – Между Австрия и Швейцария е сключен мирен договор, с което се слага край на Австрийско-швейцарската война и е призната независимостта на Швейцария. 1792...