Отпускат още средства за санирането на многофамилни сгради

30.04.2013 | 12:42
по статията работи: Лили Бончева
Парите ще се предоставят след преценка на специално създадена комисия към министъра на регионалното развитие и благоустройствот
Отпускат още средства за санирането на многофамилни сгради

Чрез бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще бъде предоставена допълнителна финансова помощ в подкрепа на собствениците в многофамилни жилищни сгради с одобрено заявление за интерес и изготвен индикативен бюджет по проекта „Енергийно обновяване на българските домове”, които нямат възможност да осигурят финансовото си участие в него. това реши правителството на днешното си заседание.

Проектът се реализира по Оперативна програма „Регионално развитие”. Съгласно неговите условия е необходимо всички собственици в сградата да осигурят сумата, припадаща се за притежавания от тях самостоятелен обект, съгласно изготвения индикативен бюджет. Тя се равнява на 25% от средствата, необходими за обновяването, като останалите разходи се осигуряват под формата на безвъзмездна финансова помощ от проекта.

Средствата ще се предоставят след преценка на специално създадена комисия към министъра на регионалното развитие и благоустройството, която ще следи за правилното и целесъобразно им използване. Помощта ще бъде получавана от физически лица – собственици на самостоятелни обекти с жилищно предназначение в многофамилни жилищни сгради, чийто месечен доход на член от семейството не надвишава 310 лв. и които не притежават друго жилище освен това, за което желаят да получат подкрепа, или стопански обект, с изключение, когато имотът се притежава в съсобственост с трето лице/лица, извън членовете на семейството, или той не може да бъде източник на доходи.

Изключение от посочения праг на дохода се допуска в случаи на самотни родители, на семейства, отглеждащи дете с трайни увреждания, или когато член от семейството е с трайно увреждане. Тогава месечният доход на член от семейството не трябва да надвишава 400 лева.

Средствата ще се предоставят въз основа на заявление-декларация по образец, която ще се подава пред МРРБ. Заявлението ще се разглежда единствено в случай, че са изчерпани всички възможни средства за осигуряване на необходимата сума от други източници, включително на собственика е отказано предоставянето на нисколихвен кредит от Фонда за жилищно обновяване. Предоставянето на помощта ще бъде одобрявано под условие, че сдружението на собствениците в сградата сключи споразумение за финансова помощ по проект „Енергийно обновяване на българските домове” с МРРБ. Одобрените средства под формата на допълнителна финансова помощ няма да бъдат предоставяни директно на собствениците под формата на парична сума, а така, както и безвъзмездната помощ в размер на 75% по проекта – под формата на извършени услуги и дейности по обновяване на сградата.

Припомняме, безвъзмездното финансиране по програмата беше увеличено от 50% на 75% наскоро. По мярката "Енергийно обновяване на българските домове” са подадени над 180 заявления, съобщи в средата на месеца вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 05.08   1100 г. – Хенри I е коронован за крал на Англия в Уестминстърското абатство. 1716 г. – 40-хилядна австрийска армия начело с принц Йожен Савойски разгромява...