Отпускат 13 млн. лв. за овладяване на щетите от наводненията*

21.02.2012 | 12:00
по статията работи: Ралица Стоянова
Изплатиха 115 хил. лева на пострадалите от наводненията
Отпускат 13 млн. лв. за овладяване на щетите от наводненията*
Снимка: Булфото

 

Над 13 млн. лева ще бъдат предоставени за овладяване, предотвратяване и преодоляване на последиците от наводненията, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Извънредно заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет се проведе днес по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов. Председател на комисията е вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. В заседанието участваха и министрите на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и на земеделието и храните Мирослав Найденов. Бяха обсъдени искания за финансиране и взети решения за предоставяне на около 13 300 000 лв. за овладяване, предотвратяване и преодоляване на последиците от природните бедствия.

Комисията реши да се отпуснат средства на Министерството на земеделието и храните за възстановяване на диги по р. Марица и р. Харманлийска в област Хасково, р. Камчия (област Шумен), р. Лесновска (Столична община) и Козлодуйската дига. Бяха предоставени средства за възстановяване на язовирите Цонево, Малко Шарково и Бент Панчарево. Само за почистване на коритото на р. Лесновска и за аварийно укрепване и корекция в участък в кв. Челопечене са предоставени 1 500 000 лева.

На Министерството на регионалното развитие и благоустройството за разплащане на разходи за аварийни работи по съоръжения и участъци от републиканската пътна мрежа бяха предоставени средства за три обекта, разрушени от вредното въздействие на водите – път I-8 Пловдив-Свиленград (пропаднал водосток при км 357+469), път III-808 Харманли-Върбово-Силен (разрушено мостово съоръжение при км 8+200), път I-1 София-Благоевград-Кулата при км 377+000 (укрепителна дига на р. Струма). Беше предоставена възстановителна помощ в размер около 75 000 лева за щети от наводнението на жилищни имоти в гр. Свиленград.

За Министерството на икономиката, енергетиката и туризма комисията утвърди до 680 000 лева за анализ и технически експертизи на земно-насипни язовирни стени и за паспортизация на големи хидроенергийни обекти, за проектиране и изграждане на сеизмична мониторингова система и за проектиране и доизграждане на Националната система за ранно предупреждение.

На областните управители беше отпуснат лимит до 10 000 лева (на област) за осъществяване на контрол и предприемане на аварийни работи по язовирите.

Министерството на труда и социалната политика изплати общо 115 050 лева на пострадалите от наводненията 354 семейства. Средствата са изплатени чрез Дирекциите "Социално подпомагане" на Агенцията за социално подпомагане и са задоволяване на неотложни нужди на населението в бедстващите райони на наводненията, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов днес в Хасково.

Преди това той се срещна с директорите на териториалните структури на АСП в общините Хасково, Харманли, Любимец, Свиленград, кметовете на с. Бисер и с. Лешниково и граждани, информират от социалното министерство.

В Харманли е изплатена еднократна помощ в максимален размер от 325 лева на 154 семейства (137 семейства от с. Бисер и 17 семейства от с. Лешниково), в Свиленград са подпомогнати 95 семейства, а в Любимец – 50. В Дирекция "Социално подпомагане” - Гълъбово са изплатени еднократни помощи за 40 молби-декларации от пострадалите в с. Обручище, с. Мъдрец и с. Искрица. Териториалната структура на АСП в Раднево е изплатила еднократни помощи на 9 семейства.

Младенов напомни, че одобрените от Министерски съвет средства в размер на 80 000 лева за еднократна финансова помощ на законните наследници на 8-те починали лица при наводненията са изплатени.

Пред журналисти и граждани той благодари на директорите на териториалните структури на АСП, на служителите за 24-часовите дежурства от първия ден на наводненията, за оказаната психологическа помощ на хората и за добрата организация по събирането и транспортирането на помощите за бедстващите райони.

Младенов напомни, че социалното министерство чрез Агенцията по заетостта разкри 50 работни места в аварийни групи за изпълнение на неотложни действия по спасителни и възстановителни работи за общините Харманли (30 работни места) и Свиленград (20 работни места). Периодът на работа на аварийните екипи е 9 февруари – 31 март 2012 г. по национална програма "От социални помощи към осигуряване на заетост”.

* Информацията е допълнена в 13.30 часа.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 01.08   527 г. – Юстиниан I става самостоятелен владетел на Източната Римска империя. 902 г. – Арабите, оглавявани от династията Аглабиди, завладяват последната...