Отпускат 2.29 млн. лв. финансиране на пчеларите за 2010 г.

16.11.2009 | 11:15
по статията работи:
За първи път от догодина по програмата ще се субсидира закупуването на пчели-майки
Отпускат 2.29 млн. лв. финансиране на пчеларите за 2010 г.

От 23 ноември (понеделник) Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) - Разплащателна агенция започва прием на заявления за 2010 г. по тригодишната Национална програма по пчеларство. Пчеларите могат да кандидатстват за общо 2 290 000 лв. безвъзмездно финансиране.

За първи път от 2010 г. по програмата ще се субсидира закупуването на пчели-майки, за което е предвиден 200 000 лв. финансов ресурс. Заявления за подпомагане могат да се подават и по всички прилагани досега мерки на програмата - за подновяване на пчелните кошери, за физико-химичен анализ на пчелния мед с цел подобряване на контрола върху качеството, както и за покупка на препарати в борбата срещу паразитната болест по пчелите (вароатозата).

За покупка на пчели- майки производителите на мед могат да кандидатстват по две схеми - за увеличаване на броя на пчелните семейства или за подмяна на пчелите-майки - до 50% от наличните в пчелина. Пчелните майки трябва да бъдат закупени от регистрирани пчелини по Наредба №47 на Министерството на земеделието и храните, информира пресцентърът на ДФЗ.

Размерът на безвъзмездната финансова помощ по всички мерки на програмата е 80%, само за покупка на пчели майки тя е 50%. Помощта се изплаща след извършване на инвестицията. Средствата се осигуряват от Европейския фонд за гарантиране в земеделието (ЕФГЗ). За да получат финансиране пчеларите трябва да са регистрирани като земеделски производители, както и да разполагат с регистрация на пчелините от Националната ветеринарно - медицинска служба (НВМС). При кандидатстване по програмата пчеларите вече ще трябва да представят и удостоверения за регистрация или пререгистрация на пчелините.

Заявленията за подпомагане за 2010 г. по програмата могат да се подават в Отделите по „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" (бившите Областни разплащателни агенции) на 28-те Областни дирекции на ДФЗ по постоянно местожителство на физическите лица и по адрес на седалище на юридическите лица. Приемът ще се извършва на два етапа, както следва:

  • От 23 ноември 2009 г. до 15 януари 2010 г.
  • От 1 февруари 2010 г. до 31 март 2010 г.

Тъй като бюджетът на програмата е ограничен, при изчерпване на предвидените финансови средства по отделните мерки в хода на подаване на  заявления, приемът може да бъде преустановен. След преразпределение на финансовите средства, приемът може отново да бъде отворен. Самите заявления ще се обработват по реда на постъпването им в Областните дирекции на ДФЗ, а договори за финансиране на пчеларите ще се сключват за одобрени инвестиции, за които има средства. Заявки за плащане по всички мерки на програмата могат да се подават в едномесечен срок след извършване на инвестицията, като по мярката за борба срещу болестта вароатоза разходите могат да се извършват след подаване на заявлението за подпомагане.

Предстои всички документи и инструкции, свързани с кандидатстването по програмата, да бъдат публикувани на интернет страницата на ДФ "Земеделие".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 10.07   48 пр.н.е. – В Битката при Дирахиум Юлий Цезар едва избягва катастрофално поражение от Помпей Велики. 1212 г. – Голяма част от Лондон е изпепелена от...