От София до Ниш по магистрала след 3 години*

04.11.2013 | 12:40
по статията работи: Ралица Стоянова
Връчиха 13 договора по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия
От София до Ниш по магистрала след 3 години*

Планира се магистралата София-Ниш да е готова до края на  2016 година.

Това коментираха министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и сръбският ѝ колега Игор Мирович, съобщават от регионалното министерство.

Нашето правителство ще положи максимални усилия пътят да е готов в края на 2016 година, увери Терзиева. По думите ѝ през следващата седмица представители на Министерството на транспорта и регионалното министерство ще имат среща в ЕК за включването на проекта в програмата Connecting Europe Facility.

Мирович заяви, че по строителството на Коридор №10 от сръбска страна е имало известни проблеми от технически характер и с изпълнителите на проектите. Сега вече всички участъци са договорени и няма никакви проблеми.

По отношение на ГКПП Салаш - Ново корито,Терзиева информира, че се планира създаването на междуведомствена работна  група между двете държави, която да следи за изпълнението на необходимата инфраструктура.

Регионалните  министри на двете държави коментираха  развитието на трансграничния регион и възможностите за реализация на проекти от взаимен интерес, които да повишат качеството на живот, достъпността и конкурентоспособността в него.

За  тази цел може да бъде използват средства от Европейския съюз –  финансиране може да бъде осигурено от бъдещата програма „Дунав“, от Оперативна програма „Региони в растеж“ и програмите за транс-гранично сътрудничество. Терзиева изрази готовност да бъде оказана експертна помощ на сръбската  страна в процеса на нейната евроинтеграция.

След  срещата министър Терзиева и министър Мирович връчиха 13 договора за безвъзмездна финансова помощ по Програма за трансгранично сътрудничество по Инструмента за предприсъединителна помощ България-Сърбия на обща стойност над 2.2 млн. евро в рамките на втората покана за набиране на проектни предложения.

Основните дейности по договорите са свързани с предоставяне на подкрепа за реализиране на трансгранични съвместни инициативи като: инвестиции в създаване на нови центрове за електронно обучение в Университета в Ниш и в  НСА - София, създаване на Посетителски център за археология и постоянна археологическа изложба в гр. Димово, разработване на проектна документация за създаването на „Палео парк“ в гр. Вършец, създаване на база данни и развитие на ГИС в предотвратяването и гасенето на горски пожари, разработване на нови туристически продукти и др. Те се финансират от спестени средства от вече приключили проекти по програмата.

До  момента по нея са финансирани 118 договора на обща стойност 32 млн. евро.

Министерството на регионалното развитие на България е Управляващ орган на програмата, а Службата за европейска интеграция на Република Сърбия е Национален партниращ орган.

Преди няколко дни стана ясно, че Брюксел ще финансира с около 40 млн. евро изграждането на отсечката от с. Храбърско до ГКПП Калотина, известна като магистрала "Калотина".

* Информацията е допълнена в 16.35 часа.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 28.05   1358 г. – Във Франция започва най-голямото селско въстание през Средновековието, известно като "Жакерия". 1754 г. – Френско-индианската война: Състои...