От финасовото министерство искат строго таргетиране на помощите за бизнеса и хората

12.12.2022 | 12:40
по статията работи: econ.bg
"Ако бъдат приети предложенията в Закона за корпоративното подоходно облагане, то до края на годината министрите на труда и на икономиката ще предложат таргетирана помощ за горивото за ползвателите на обществен транспорт и за гражданите", каза Росица Велк
От финасовото министерство искат строго таргетиране на помощите за бизнеса и хората
Снимка: БГНЕС

Подкрепата заради високите цени на горивата ще продължи и догодина, но ще бъде таргетирана.

"Ако бъдат приети предложенията в Закона за корпоративното подоходно облагане, то до края на годината министрите на труда и на икономиката ще предложат таргетирана помощ за горивото за ползвателите на обществен транспорт и за гражданите. Помощта за цената на тока също ще бъде таргетирана. Конкретните дизайни на схемите за помощи предстои да бъдат разработени."

Това обяви служебният финансов министър Росица Велкова в интервю за БНР. По думите й ще се субсидират собствениците на автомобили и хората, които ползват публичен транспорт. При отпускането на тази помощ ще се използва подоходен регистър към Националната агенция за приходите. Така, когато се определи какъв ще е прагът за подпомагане, ще се проверява наличната информация в регистъра, за да се знае кои граждани имат право да получат помощ и кои не, обясни Велкова.

Тя добави, че регистърът вече е създаден, тъй като е имало срокове, в които това е трябвало да бъде направено.

Велкова посочи и че е възможно Министерството на финансите да ревизира надолу прогнозата си за икономически растеж през 2023 година. В момента от ведомството й смятат, че той ще бъде 1.6 на сто.

По отношение на повишаването на минималната работна заплата до 850 лева, министър Велкова коментира, че тя трябва да се увеличи, но не и с толкова висока стъпка.

"При всяко увеличение на минималната работна заплата (МРЗ) с 10 лева салдото на бюджета се влошава с 50 млн. лева. Такъв драстичен ръст на МРЗ никога не е имало досега. Практиката е била повишението да е със стъпка от около 50 лева", обясни Велкова. 

По отношение на членството ни в еврозоната служебният финансов министър обяви, че това е приоритет в политиката на страната ни и 1 януари 2024 година е реалистичен срок, в който да приемем общата валута. 

"Ако този срок бъде изпуснат, не виждам да имаме следващ прозорец," посочи Велкова. 

Попитана как ще коментира обвиненията, че удължителният закон за бюджета, предлагат за 2023 г., обрича страната на бедност, Велкова обясни, че служебното правителство не смята, че е редно то да предлага на Народното събрание финансов план на политики, който ще има отражение в тригодишен период.

Освен това тя обърна внимание, че последната актуализация на бюджета е от 1 юли 2022 година. При тази актуализация е било заложено увеличение на пенсиите, била е проведена политика по доходите, плюс допълнително увеличение на част от пенсиите от 1 октомври.

Освен това всички мерки, предприети за справяне с инфлацията, ще продължат да действат и през 2023 година, увери служебният финансов министър. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 10.10   732 г. – Битката при Поатие: Близо до Поатие, Франция, майордомът на Меровингите – крале на франките, Карл Мартел разбива голяма армия на маврите и по този...