От 4 декември започва изплащането на влоговете в КТБ

06.11.2014 | 15:58
по статията работи: Десислава Маданска
Кои банки ще обслужват вложителите ще стане ясно до 25 ноември
От 4 декември започва изплащането на влоговете в КТБ
Снимка: Thinkstock/Guliver

Изплащането на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка (КТБ) започва от 4 декември. Това става ясно от съобщение на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). По-рано през деня БНБ съобщи, че отнема лиценза на поставената под специален надзор банка.

Според закона изплащането на гарантираните влогове трябва да започне най-късно до 20 работни дни след датата на отнемането на лиценза.

В съобщението се казва, че срокът е необходим, за да може фондът да получи от квесторите на КТБ информация за гарантираните суми на вложителите към датата на отнемането на лиценза.

Изплащането ще се извършва чрез обслужващи банки, определени от ФГВБ. Поради многобройните вложители в КТБ фондът ще определи няколко обслужващи банки, за да се избегнат опашки пред гишетата във финансовите институции. Кои ще са тези банки и как вложителите ще бъдат разпределени в тях ще стане ясно най-късно до 25 ноември тази година.

ФГВБ подчертава, че ще изплаща напълно гарантираните суми на вложителите – български и чуждестранни физически и юридически лица, в размер до 196 000 лв. за един вложител, независимо от броя на сметките му в банката. В тази сума се включват главницата и начислените лихви към датата на отнемането на лиценза на КТБ. Влоговете в чуждестранна валута се изплащат в български левове, като се преизчисляват по курса на БНБ в началния ден на изплащането.

За да получи плащане, вложителят следва да отиде на място в определената му обслужваща банка, където представя документ за самоличност – лична карта за физическо лице, и се разпорежда със средствата си. Ако желае, той може да изтегли парите си, да нареди прехвърляне на сумата в друга, посочена от него банка, или да я остави на влог в обслужващата банка.

Няма законово изискване и не е необходимо вложителят да прави заявление до ФГВБ или до обслужващата банка, за да получи изплащане на гарантираната сума.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...