Официалните данни потвърдиха – 0% инфлация през май в еврозоната

16.06.2009 | 13:00
по статията работи: econ.bg
Най-рязко се увеличават цените в Румъния - с 5,9% . В Ейре измериха дефлация от 1,7%
Официалните данни потвърдиха – 0% инфлация през май в еврозоната

 

Нулева инфлация в еврозоната през май, потвърдиха и официалните данни на Евростат. Както Econ.bg писа на 29 май, предварителните данни на социологическата агенция на ЕС показаха, че на годишна база цените в зоната на еврото „замръзнаха", след слабия ръст от 0,6% през април. Месечната инфлация е 0,1%, се казва в официалния доклад на Евростат, публикуван днес (16 юни).

За целия ЕС инфлацията през май е 0,7%, спрямо 1,3% през април. Най-ниска инфлация (или реално дефлация) беше измерена в Ейре (-1,7%), Португалия (-1,2%) и Испания и Люксембург (-0,9%). Същевременно най-рязко се покачват цените на потребителските продукти в Румъния (инфлация от 5,9%), Литва (4,9%) и Латвия (4,4%).

Всъщност спрямо април цените падат в 24 държави от ЕС, остават без промяна в една държава и растат в една държава от общността. Данните за Великобритания все още не са достъпни, уточняват от агенцията.

За последните 12 месеца ръстът на цените е най-голям в Латвия (11,2%), Литва (9,3%) и България (8,3%). Най-ниска инфлация пък е измерена в Португалия (1,3%), Ейре (1,5%) и Германия (1,7%).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 18.09   96 г. – След убийството на Домициан за римски император е определен Нерва – първият от Петимата добри императори. 1502 г. – Христофор Колумб достига...