Официално искаме секретните ни архиви от Русия

29.01.2009 | 11:56
по статията работи: Петър Чернев
Въпросът за връщането на документите беше поставен от президента Първанов по време на визитата у нас на президента Владимир Путин през януари 2008 г.
Официално искаме секретните ни архиви от Русия

Правителството възложи на министъра на външните работи Ивайло Калфин да отправи искане към правителството на Руската федерация за връщане на оригинални документи на български държавни институции, съхранявани в архиви на Руската федерация. Решението засяга важни документи от периода 1934-1944 г. относно подготовката и влизането на България в Тристранния пакт до събитията през септември 1944 г., съобщиха правителствената информационна служба, цитирана от Агенция "Фокус".

Документацията е предавана или иззета след влизането на съветските войски в България по различно време, от различни български институции, на различни представители на съветската власт или на Съюзната контролна комисия, във връзка с подготовката на Нюрнбергския процес.

Искането е съобразено с разпоредбите на Федералния закон за културните ценности, преместени в СССР в резултат на Втората световна война и намиращи се на територията на Руската федерация, приет през 1995 г.

При съгласие от руското правителство за връщане на архивните документи, Държавна агенция "Архиви" ще установи контакт със съответните руски архивни институции и ще окаже необходимото съдействие за връщане на документите. След това документацията ще й бъде предадена за постоянно съхранение.

Въпросът за връщането на оригинални документи на български държавни институции, изнесени от България след 1944 г. и съхранявани в руски архивни центрове, беше поставен от президента Георги Първанов при посещението у нас на президента Владимир Путин през януари 2008 г.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.06   451 г. – Битка на Каталаунските полета: Войските на римския военноначалник Флавий Аеций спират ордите на хуна Атила. 840 г. – Руан е нападнат от викингите,...