Оформят се три зони с офис сгради в София

21.06.2022 | 16:05
по статията работи: econ.bg
Трите най-динамично развиващи се офис зони в София са районите около бул. “Цариградско шосе”, бизнес парка в кв. “Младост” и кв. “Хладилника”, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти
Оформят се три зони с офис сгради в София
Снимка: под лиценза на creative commons

Трите най-динамично развиващи се офис зони в София са районите около бул. “Цариградско шосе”, бизнес парка в кв. “Младост” и кв. “Хладилника”, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти.

По-задълбочен анализ показва, че в тези зони са 52% от офис сградите в строеж в столицата и 67% от всички регистрирани сделки на пазара.

38% от свободните площи са концентрирани в тези три зони. С най-нисък процент неусвоени площи е районът на бизнес парка в кв. “Младост” (7%), следван от кв. “Хладилника” (8%) и на последно място - офис сградите по протежението на бул. “Цариградско шосе” (25%). Средните офертни нива на наемите за района на бул. “Цариградско шосе” са около 12 евро на кв. м на месец, за кв. “Хладилника” са 13 евро, а в района около бизнес парка в кв. “Младост” - 12,5 евро.

През следващите месеци освен в столицата ще нараства интересът и присъствието на бизнеса и в регионалните градове, прогнозират от консултантската компания. Все повече фирми възприемат хибридни модели на работа, което ще стимулира увеличение в търсенето на гъвкави пространства и сателитни офиси, отдалечени от централния. Експертите прогнозират активизиране на по-малките играчи и по-голямо разнообразие от концепции на пазара на офиси. Това включва и инвеститори в офисни имоти, които ще разработят свои собствени гъвкави пространства, като отговор на желанията на наемателите.

Има засилен интерес от страна на нови за България компании от ИТ и аутсорсинг сектора за откриване на офиси. Подобен голям интерес не е имало през последните 3-4 години. Но реализацията на тези планове зависи не само от наличния сграден фонд, а и от конкурентоспособността на трудовия пазар и предвидимостта и стабилността в политически и икономически аспект, коментират консултантите.

Средните офертни нива на наемите се очаква да задържат нивата си, пише в доклада на консултантската компания. Вероятно ще има по-високи очаквания на наемателите към участието на собствениците на сградите в изграждането на висококачествени довършителни работи в наетите площи.

Пазарът на офис площи клас А, B и С в София достигна общо 2,55 млн. кв. м, като за година нараства със 7%, посочват от консултантска компания. Търсенето на офиси е движено основно от желанието на фирмите за оптимизация и консолидация - под формата на нов, по-модерен офис, по-добри наемни условия или по-ефективно разпределение на офис пространството.

Най-активни на пазара са секторите ИТ и аутсорсинг (61% от сключените сделки), финансови услуги (25% от сделките), професионални услуги (8%), индустриален сектор (2%) и търговия (2%). 64% от брутно наетите площи в рамките на година се дължат на релокации, 18% на разширение на вече присъстващи на пазара фирми, 13% на подновявания на договори, а 5% са договорени от нови за пазара компании. През 2021 г. брутно наетите площи са 152 хил. кв. м, което е около 40% ръст спрямо кризисната 2020 г.

Средните офертни наеми в София остават без съществена промяна, а именно за клас А - 12,5 евро за кв. м, а за клас B - 10 евро на кв. м. Около 258 хил. кв. м са в активно строителство и се очаква да бъдат завършени в периода 2022-2024 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 20.06   451 г. – Битка на Каталаунските полета: Войските на римския военноначалник Флавий Аеций спират ордите на хуна Атила. 840 г. – Руан е нападнат от викингите,...