Павлова: Проблем при ОПРР е състезателната процедура при кандидатстването по проекти

04.10.2012 | 17:13
по статията работи: Петя Бързилска
Приоритет за следващия период ще е енергийната ефективност в жилищни и обществени сгради
Павлова: Проблем при ОПРР е състезателната процедура при кандидатстването по проекти
Снимка: МРРБ

Главен приоритет през периода 2014-2020 г. ще бъде енергийната ефективност в жилищни и обществени сгради. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Прага, съобщиха от ресорното ведомство.

Мерките в тази област ще бъдат комбинирани с реновиране и подобряване на заобикалящата градска среда. Ще се засили използването на инструментите за финансов инженеринг, каза Павлова.

Като основен проблем в изпълнението на Оперативна програма "Регионално развитие" тя посочи състезателната процедура при кандидатстването по проекти. За пример даде тези, които се отнасят до общинска инфраструктура, където нуждите са големи, и изискваните за изготвянето им значителни ресурси води до тяхното разпиляване. Състезателната процедура показа, че общините имат затруднения да идентифицират най-спешните си нужди, да приоритизират проектите, да планират подготовката им и да ги изпълняват едновременно, допълни регионалният министър.

Министърът на регионалното развитие направи презентация в Прага за научените уроци от първия програмен период на България при работата със средства от Европейския съюз и перспективите за следващия. Тя изнесе лекция на тема "Публичната дипломация и европейските фондове – първият програмен период на България: научени уроци и перспективи" пред Дипломатическия корпус и представители на Министерството на външните работи на Чешката република.

Липсата на ясно определени национални политики в сферите на интервенция на ОПРР е решаващо за ефективното планиране и изпълнение на грантовите схеми, заяви министърът.

Друг проблем според нея е несинхронизираното изпълнение на операции и схеми от отделните оперативни програми, което води до слаба координация и интеграция на изпълнението им на териториално ниво.

Започнахме избор на проектни предложения, като оказваме техническа помощ на общините в процеса на подготовката, идентифицирането и приоритизирането им на базата на реални нужди, каза министър Павлова.

Възнамеряваме да променим процедурите  за избор на проекти през следващия  програмен период, каза още тя. Ще представим система за предварителен  избор на тези, които са приоритетни, включени са в интегрираните планове за градско възстановяване и развитие или попадат в секторна стратегия. Така ще се подобри ефектът от изпълнението на оперативната програма.

Министър Павлова запозна присъстващите  с областите, които получават финансиране у нас на обща стойност 8 млрд. евро от фондовете на ЕС. Тя обърна внимание на приоритетите, финансирани от петте оси на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. на стойност 3.1 млрд. лв. Успешно завършени със средства от нея са вече 226 проекта, което я прави една от най-резултатните в страната, подчерта тя.

Най-важното за нас е въздействието на средствата от фондовете на ЕС да бъде видимо и с конкретни резултати за българските  граждани, а реализацията на проектите да доведе до дългосрочни социални и икономически резултати за обществото, каза министър Павлова.

От 1 до 28 октомври в Прага се провежда Шестия фестивал „Архитектурна седмица”. България участва със свой щанд в рамките на изложението, което тази година е с основна тема Вишеградската четворка.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 22.02   1358 г. – По време на Парижкото въстание граждани превземат кралския дворец. 1540 г. – Мари дьо Гиз е официално коронована за кралица на Шотландия. 1635 г....