Парламентът даде зелена светлина на плана "Орешарски"

19.06.2013 | 15:00
по статията работи: Ралица Стоянова
Стремили сме се мерките да не натоварят допълнително разходната част в бюджета, каза премиерът
Парламентът даде зелена светлина на плана "Орешарски"

Народното събрание даде зелена светлина на плана "Орешарски” със 107 гласа "за" и един въздържал се. В гласуването участваха парламентарните групи на БСП, ДПС и "Атака”. ГЕРБ не присъстваха в пленарната зала, както вчера обяви лидерът им Бойко Борисов.

Планът цели подобряване на социалната сфера, пазара на труда, индексацията на пенсиите, борба с поскъпването на тока. В него са включени и мерки за подобряване на процедурите за обществени поръчки. Предвижда се и подобряването на бизнес средата, усвояване на еврофондовете, борба с контрабандата и изработване на нов Изборен кодекс.

"Стремили сме се всички тези мерки да не натоварят допълнително разходната част в бюджета", изтъкна премиерът по време на дебатите, предаде iNews.bg

Пакетът от социални мерки включва увеличаване на размера на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години от 240 на 310 лева, финансово подпомагане на домакинствата с първокласници чрез увеличаване на еднократните целеви помощи от 150 на 250 лева и разширяване на системата за енергийно подпомагане.

Екшън планът залага и на увеличаване на минималната работна заплата след съгласуване с Тристранния съвет за сътрудничество и овладяване на ръста на безработицата.

Въвеждане на швейцарското правило за индексация на пенсиите от 2014 г. предлага още правителството. Пакет от мерки за защита на потребителите от монополите, функционално укрепване и повишаване на административния капацитет на регулаторните органи също са заложени в плана. Това ще стане чрез законодателни промени, които трябва да са готови до декември 2013 г.

С цел по-добър бизнес климат премиерът предлага законодателни промени в посока намаляване на административната тежест. Орешарски се ангажира до края на август да бъдат изплатени всички задължения на държавата към бизнеса, а за малките и средни предприятия да има облекчен достъп до евтин финансов ресурс чрез Българската банка за развитие.

Екшън планът включва и решителни мерки за борба с контрабандата и противодействието на нелоялната конкуренция. Премиерът обеща силовото министерство да усили работата си в борбата с битовата престъпност.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 09.04   193 г. – Септимий Север е обявен за римски император. 1387 г. – Османският владетел Мурад I превзема Солун. 1413 г. – Хенри V е коронован за крал на...