Пенсионерите, работещи на свободна практика, трябва да плащат здравни осигуровки

28.06.2017 | 09:30
по статията работи: Росен Бояджиев
Решението е взето единодушно от конституционните съдии
Пенсионерите, работещи на свободна практика, трябва да плащат здравни осигуровки
Снимка: под лиценза на creative commons

Пенсионерите, упражняващи свободна професия, ще продължават да плащат здравни осигуровки. Това реши днес Конституционният съд като отказа да отмени текстовете от Закона за здравното осигуряване, които ги задължават да ги внася, информира "Правен свят".

Решението е взето единодушно от конституционните съдии.

Делото беше образувано по искане на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) за обявяване за противоконституционна на разпоредба от Закона за здравното осигуряване в частта ѝ за упражняващите свободна професия или занаятчийска дейност пенсионери. Повод за сезиране на конституционните съдии стана дело на адвокат пенсионер от Варна. Тя оспорва в съда ревизионен акт на Националната агенция за приходите, с който са ѝ начислени около 1 800 лв. за здравни вноски, които тя не е превеждала от 2009 г. до 2012 г.

Пред конституционните съдии магистратите от ВАС изтъкнаха, че пенсионерът, упражняващ свободна професия, вече е здравноосигурен и всъщност не получава нищо насреща срещу тези нови вноски, които прави.

Според тримата върховни съдии здравните вноски на пенсионерите, упражняващи свободна професия, всъщност са данък, защото срещу изпълнението им не стои никакво право. И посочиха в искането си до контитуционния съд, че пенсионерите вече са допринесли в значителна степен за набирането на фондовете, от които се заплащат здраво-осигурителните услуги. "Задължението за тези лица да продължават и след този момент да допринасят за набирането на здравно-осигурителните фондове, в зависимост от това дали продължават да работят изглежда непропорционално и дори несправедливо", аргументираха се те.

Конституционните съдии обаче не са видели противоречие с Конституцията и са отхвърлили искането им. Очаква се мотивите да станат известни по-късно, тъй като решението още не е публикувано.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 02.03   986 г. – Луи V става крал на франките. 1353 г. – Османските турци завладяват голямата крепост Галиполи, изходна база за завладяване на балкански...