Пети сме по евтин газ в ЕС

31.01.2012 | 14:20
по статията работи: Ралица Стоянова
Най-скъпо е "синьото" гориво в Дания, най-евтино – в Румъния
Пети сме по евтин газ в ЕС
Снимка: Sxc.hu

 

Според последните данни на Евростат за първото шестмесечие на 2011 г. България се нарежда на пето място (заедно с Литва) в Европейския съюз по ниски цени на природния газ. Статистиката показва, че през първата половина на 2011 година битовите потребители в страната са плащали средно по 4,3 евроцента за киловатчас енергия, произведен със синьо гориво.

Първа в класацията на евтиното гориво е Румъния, където киловатчас енергия е струвал 2,8 евроцента, заради известен процент местен добив в микса. Другите страни, които са преди България в класацията, са Латвия (3,9 евроцента) и Естония (4,2 евроцента), защото се намират близо до износителите на газ, както и Великобритания (4,2 евроцента), където пазарът за този продукт е достигнал последните фази на либерализацията.

По-скъп в сравнение с България е газът в Полша (4,6 евроцента) и Словакия (4,7 евроцента). Стойностите в западноевропейските държави варират между 5,4 и 6,1 евроцента. Най-скъп е природният газ в Дания (11,6 евроцента) и Швеция (12,2 евроцента).

Подреждането на държавите се запазва и в графата за промишлеността, с разликата, че там България е четвърта по евтин газ, преди Латвия, с цена от 3,4 евроцента за киловатчас енергия, произведен с природен газ.

"Синьото" гориво остава най-изгодната енергийна алтернатива за потребителите у нас, смятат от "Овергаз". През първото тримесечие на 2012 година домакинствата, които са избрали природния газ за отопление и битови нужди, плащат 12,2 стотинки за киловатчас енергия, произведена с него. За сравнение, електроенергията струва 16,8 стотинки, (това е средната цена между дневната и нощната тарифа), за изразходван киловатчас.

Индустриалните производства, административните и общински сгради, които използват газ, плащат средно между 9,9 и 11,7 стотинки за киловатчас енергия в зависимост от индивидуалния си тарифен план. Ако бяха решили да продължат да ползват газьол или нафта за своите нужди, те щяха да плащат съответно 23,2 стотинки (газьол за отопление) и 23,4 стотинки (нафта) за киловатчас енергия, изчисляват от "Овергаз".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 18.09   96 г. – След убийството на Домициан за римски император е определен Нерва – първият от Петимата добри императори. 1502 г. – Христофор Колумб достига...