Петролните инвентории достигнаха рекордно ниво

13.11.2015 | 15:29
по статията работи: Даниел Василев
Очаква се догодина производството на ОПЕК да нарасне още повече
Петролните инвентории достигнаха рекордно ниво
Снимка: Sxc.hu

Световните петролни инвентории нараснаха до рекордно равнище, посочва в месечния си доклад за петрола Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от Financial Times. По данни на анализаторите инвентории са достигнали почти 3 милиарда барела, въпреки че ниските цени на суровината през последната година доведоха до най-високото търсене на петрол на международните пазари за последните 5 години.

„Ивенториите нараснаха въпреки че пазарът все още се настройва на цена на петрола от 50 долара за барел“, посочват от МАЕ. Най-високият ръст на инвенториите се наблюдава в богатите страни, където те са нараснали с рекордните 13,8 милиона барела, достигайки 2,98 милиарда барела според данните за месец септември. Така инвенториите надхвърлят средностатистическите си обеми с повече от 257 милиона барела. Световните запаси надхвърлиха прага от 97 милиона барела на ден през октомври. Те вече са с 2 милиона барела дневно повече спрямо месец октомври миналата година.

„Търсенето беше надхвърлено от големия размер на производството на петрол от ОПЕК и някои производители, които не са част от картела“, посочва МАЕ в доклада си. Предлагането от страните членки на най-големия картел в света се задържа на ниво от 31,8 милиона барела дневно, като спадналият добив в Ирак и Кувейт беше компенсиран от Либия, Саудитска Арабия и Нигерия. По този начин предлагането на петрол от ОПЕК на международните пазари се запази с 1,1 милиона барела по-високо, отколкото беше през същия период на миналата година.

Занижената прогноза за производството на петрол от страните, които не са членки на картела, ще бъде компенсирана от добива на ОПЕК догодина, твърдят от МАЕ. Очаква се картелът да произвежда с 200 000 барела дневно повече спрямо 2015 г., като според предишните прогнози общото предлагане от него щеше да достигне 31,3 милиона барела дневно. Според прогнозите през втората половина на 2016 г. до ще нарасне до 32 милиона барела дневно. Окончателно решение за производството догодина ще бъде взето на срещата на страните членки на ОПЕК, която ще се проведе в началото на декември във Виена.

През октомври производството на петрол от страните, които не членуват в картела, също нарасна, достигайки до повече от 65 милиона барела дневно. Това се случи въпреки спада на производството в Норвегия, Бразилия и Канада, което обаче беше компенсирано от рекорден скок на продукцията в Русия. През изминалия месец тя достигна до едни от най-високите си нива след краха на СССР, като страната произвеждаше рекордните 10,8 милиона барела дневно.

Производството извън ОПЕК нарасна с повече от 1,3 милиона барела дневно през 2015 г. спрямо нивата си от миналата година, достигайки 58,3 милиона барела дневно. Въпреки това се очаква производството в някои страни, най-вече в САЩ, да се се свие с повече от 600 000 барела дневно и през следващата година общото производство спадне до нива от около 57,7 милиона барела дневно.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 26.06   363 г. – Римският император Юлиан Отстъпник е убит по време на отстъпването от Сасанидското царство; военачалник Йовиан е провъзгласен за император. 684 г. –...