Петролният министър Шукри Ганем напусна режима на Кадафи

17.05.2011 | 16:54
по статията работи:
Ганeм е един от най-високопоставените членове на режима на Муамар Кадафи, напуснали правителството и избягали от Либия
Петролният министър Шукри Ганем напусна режима на Кадафи

Президентът на либийската Национална петролна корпорация Шукри Ганeм, който е и либийски министър на петрола, е дезертирал в Тунис и в момента е на остров Джерба, близо до границата с Либия. Това заяви източник от тунизийските сили за сигурност. Тунизийски служител по сигурността, намиращ се в района на граничния пункт Рас Дждир, заяви по-рано, че Ганeм е преминал вчера либийско-тунизийската граница, съобщава БНР.

Ганeм е един от най-високопоставените членове на режима на Муамар Кадафи, напуснали правителството и избягали от Либия. Той е сред либийските служители, засегнати от санкциите, наложени от американското финансово министерство през април. Говорителят на либийското правителство Муса Ибрахим отрече Ганeм да е дезертирал. "Той работи в кабинета си", каза снощи Ибрахим.

Бившият представител на Либия в Арабската лига Абдел ал Хуни - един от първите либийски дипломати, изоставили режима на Кадафи, потвърди, че Ганeм е дезертирал. По думите му обаче това засега не е официално обявено, тъй като има опасения за сигурността на семейството на Ганeм, което е още в Триполи. Ал Хуни каза, че разговарял с Ганeм, след като той преминал границата.

"Повечето служители, които остават в Триполи, са принудени да живеят под заплаха и натиск. Те не са доволни от това, което се случва", заяви Ал Хуни.

Намиращият се в Лондон говорител на либийския Преходен национален съвет Гума ел Гамати каза: "Всичко, което знаем, е, че Шукри Ганeм е в Тунис".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...