Петър Димитров защити заема за АЕЦ "Белене"

27.08.2009 | 08:47
по статията работи:
Според бившия министър на икономиката и енергетиката вина за подписания договор носи ръководството на НЕК
Петър Димитров защити заема за АЕЦ "Белене"

През 2007 година е взет заем от консорциум от девет банки, оглавяван от BNP Paribas. От тази гледна точка не може да има никакви съмнения, че нещо може да бъде пратено на прокуратурата. Това просто е абсурдно. Това заяви бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров, в интервю за предаването „Здравей, България” на "Нова телевизия" по повод обвиненията на премиера Борисов за лошо управление на Национална електрическа компания (НЕК) и заемът за АЕЦ „Белене”, който ще струва много по-скъпо.

Димитров допълни, че това са престижни банки и те не се занимават и не допускат далавери. По думите му трябва да бъдат зададени въпроси на мениджърите, които са подписали договора. „В момента, в който е подписан договорът, ако вземем за база данните за 2007 година, критерият за ликвидност не е изпълняван, т.е. още тогава е заложена бомбата, че Paribas и другите осем банки могат да си поискат парите”, поясни още бившият енергиен министър.

Димитров заяви, че в условията на криза банките търсят повод да вдигнат лихвите, но този повод е даден още през 2007 година при подписването на договора. Според него вина носи този, който е подписал договора, а именно ръководството на НЕК.

За пръв път чувам за тази клауза в договора, защото досега никога не е поставяно искане за връщане на заема, заяви още Димитров.

Проблемът е във финансовата криза. Цените за продажба на ток на външния пазар намаляха и съответно НЕК поиска те да бъдат увеличени в страната. Не може при положение, че в района падат цените, ние да ги вдигаме, обясни Димитров, цитиран от БГНЕС.

Бившият енергиен министър коменитра снощи в ефира на БНТ обвиненията на премиера Борисов. Ето какво каза Димитров:

"Аз смятам, че няма никакъв проблем господин Борисов да сезира прокуратурата, точно обратното. Заемът е получен на база на договор от 2.05.2007 г., когато Петър Димитров не е министър. Тези коефициенти двата, които са заложени - покритие на лихви и коефициент на финансова задлъжнялост, на практика не са покривани още в момента на сключване на договора и с отчитане и на разхода за обслужване на кредита, то те не могат да бъдат достигнати. Но ако трябва да бъда откровен кредитът е много изгоден за България. Той е ЛИБОР +0,425, естествено в условия на криза банките знаете докъде вдигнаха лихвените равнища, такъв кредит върху 250 млн. евро носи малка доходност и те естествено са заинтересовани да има корекция в договора, който е сключен."

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 19.09   335 г. – Далмаций е повишен в цезар и става управител на провинциите Тракия и Македония на Римската империя. 1356 г. – Стогодишната война: В Битката при Поатие...