Плевнелиев иска международен одит в енергетиката

19.02.2013 | 15:00
по статията работи: Петя Бързилска
Кризата е голям шанс да вземем правилните решения в българската енергетика, заяви президентът
Плевнелиев иска международен одит в енергетиката

Президентът Росен Плевнелиев настоя за пълна прозрачност в енергетиката по цялата верига. Държавният глава поиска и международен одит, който да провери всички в системата, предаде БТА.

Плевнелиев заяви, че на него не му е достатъчно Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) просто да поверява ЕРП- та. "Искам да бъдат проверени всички, настоявам и очаквам и международен одит", допълни той.

Плевнелиев заяви, че очаква 100-процентова прозрачност в енергетиката чрез пълен одит, включително и международен, както и качествен дебат как да се решат проблемите на хората по открит и честен начин, а не чрез политическо протипвопоставяне, което по думите му в момента не работи, защото хората, организирайки протестите стоят настрани от партиите. По думите му ще бъде добра идея, ако вместо хората да хвърлят домати и камъни по парламента, да бъдат поканени вътре в парламента, да излъчат представители и да се направи национален дебат по енергетиката, но не с лозунги, а с конкретни и ясни идеи и решения.

Росен Плевнелиев изтъкна, че е важно решенията в енергетиката да се взимат, отчитайки интереса на хората и да водят до ефект за хората.

Според него правилното решение е не да се връщаме обратко към комунизма чрез национализация. "Правилното решение е да направим това, което в Европа отдавна е направено - право на избор на доставчик от всеки гражданин", каза Плевнлиев.

Правилното решение е след 10 години да бъдем на палатки с амортизирани панелки, на които им падат панелите, но с нова ядрена централа или правилното решение е да санираме всички панелки за 10 пъти по-малко пари, попита държавният глава.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов също заяви, че е против ЕРП-та да преминат в ръцете на държавата. "Няма да съм аз този, който да национализира в България. Ние няма да национализираме", категоричен бе премиерът.

Плевнелиев пък заяви от своя страна, че кризата е голям шанс да вземем правилните решения в българската енергетика. "След 2 години да сме изцяло либерализирани, след 8 години да живеем в нови градове, нашите деца и внуци да останат да живеят в тези панелки, които са санирани и в които може да се монтират и "умните" електромери", посочи още Плевнелиев.

"Уважавам протестите на хората и вярвам, че те се провеждат и ще продължават да се провеждат в рамките на конституцията , демократичните ценности и правовата държава", каза държавният глава. Той отново посочи, че е важно техният глас да бъде чут, институциите да адресират темата и да се ангажират с ясни действия.

На въпрос за евентуално формиране на служебен кабинет президентът Плевнелиев каза, че имаме легитимно правителство и конституция, която трябва да се спазва. Според него в има чисто прагматични аспекти на действията отттук-нататък - да не се политизира излишно, да се чуе гласа и предложенията на хората с ясни аргументи в парламента и да се поемат ангажименти.

Що се отнася до оставката на министър на финансите Симеон Дянков, държавният глава коментира, че като президент е надпратиен и държи да спазва конституцията до последната й запетайка и не "би могъл да дава съвети кой министър работи или неработи и кой кога трябва да си тръгне или да остане".

"За мен е много важно да има ясни приоритети и по тях да се постигат резултати, каза президентът и допълни, че не е човекът, който ще даде оценка за работата на вицепремиера Дянков. Хората ще дадат на следващите парламентарни избори своята оценка за това, което той е свършил, а аз ще се съобразя с вота на хората", каза още Плевнелиев.

Същевременно вицепремиерът и министър на финансите в оставка Симеон Дянков днес се върна в България днес с полет от Виена, но не пожела да се срещне с очакващите го журналисти и да коментира оставката си.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...