Подготвя ли "Хизбула" атентат срещу израелски граждани в България?

06.01.2012 | 13:22
по статията работи: Елица Елефтерова
Шокиращата новина беше разпространена от израелски сайтове. Днес българското правителство я опроверга
Подготвя ли "Хизбула" атентат срещу израелски граждани в България?
Снимка: Sxc.hu

"Няма никаква информация по линия на специалните служби, специално на служба "Военна информация" за подготвен атентат у нас", заяви пред журналисти министърът на отбраната Аню Ангелов в отговор на въпрос, свързан с информацията за евентуален терористичен атентат в страната.

Министърът обясни, че всяка година около датата на убийството на лидер от групировката "Хизбула" Израел се опитва да поиска от държавите в Европа повишаване на бдителността. "Молбата на израелското транспортно министерство е да се повиши сигурността на летищата при излитане и кацане на самолети на Израел", каза Ангелов.

"Темата за подготвян терористичен акт на територията на нашата страна не стои. На летище "София" се вземат рутинни мерки за сигурност". Това беше и коментарът на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по темата.

"Сигнали в българските специални служби не са постъпвали по официален път", каза министър Московски. Той посочи, че са проведени абсолютно всички рутинни срещи за координиране на стандартните мерки, които се взимат по всяко време на Летище "София". В отговор на въпрос министър Московски каза, че не е в контакт с израелските служби за сигурност. "Не е потърсен такъв контакт от тяхна страна", посочи министърът.

"Това, което мога да кажа до сега, е, че ние все още в посолството нямаме официална информация за готвен атентат срещу израелски граждани в България". Това каза специално за БГНЕС Салсан Хасон, временно управляваща мисията на Държавата Израел в София.

Салсан Хасон уточни, че все още нямат изпратен документ от Министерството на външните работи или от кабинета на министър-председателя на Държавата Израел. Остава единствената информация, която се е разпространила вчера от вестник "Аарец" на ръководителя по сигурността на Министерството на транспорта. "По принцип винаги нашите служби имат особено внимание към пътуващите за и от Израел", каза още Хасон.

Припомняме, през вчерашния ден сайтът IzRus съобщи, че "Хизбула" подготвя терористичен атентат срещу израелски граждани в България във връзка с годишнината от ликвидирането на неин високопоставен член.

По-късно авторитетния вестник Haaretz ("Аарец”) съобщи, че Израел е помолил няколко европейски страни да засилят мерките си за сигурност около туристическите групи от страната в своите ски курорти и хотели, позовавайки се на опасенията за терористични нападения в българската столица София.

Отговарящият за сигурността в министерството на транспорта Дани Шенар заяви пред изданието, че е помолил европейските служби за сигурност "да засилят сигурността на групите от израелски туристи в различни курорти, като ски курорти и хотели".

"Официално попитах за усилване на мерките за сигурност, защото се опасявам от инциденти", каза той. "Помолил съм службите за сигурност в Европа да придружават израелските групи и да претърсват с полицейски кучета", добави Шенар.

Изданието припомня, че миналата година, израелските посолства по света получиха няколко предполагаеми терористични заплахи, които бяха свързани с третата годишнина от смъртта на заместник лидера на "Хизбула" Имад Мугния. Терористът беше убит при експлозия през 2008 г.

Ливанската шиитска групировка обвини Израел за убийството му, въпреки че еврейската държава отрича каквато и да било връзка с този акт.

"Хизбула" е представена в ливанския парламент, но също така фигурира и в списъка с терористични организации на САЩ. Организацията, чийто лидер е шейх Хасан Насрала, е поемала отговорност за редица атентати и отвличания.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...