Ползваме повече разрешителни за превоз на товари до Турция тази година

06.01.2012 | 14:54
по статията работи: Ралица Стоянова
Разкриват се нови фериботни линии между пристанищата Варна–Зонгулдак–Самсун
Ползваме повече разрешителни за превоз на товари до Турция тази година
Снимка: Булфото

 

По време на 24-та Сесия на българо-турската смесена комисия по транспорт и съобщения, която се проведе в София, бяха постигнати редица договорености в областта на автомобилния, железопътния, морския и въздушния транспорт, както и сътрудничеството в сферата на информационните технологии и съобщенията.

В автомобилния транспорт са договорени повече разрешителни спрямо предходната година. Разрешителните от типа "пълен–пълен" за тази година ще бъдат 32 000, което е увеличение с 2 000 спрямо предишната квота. Разрешителните за/от трета страна са увеличени от 1 000 на 1100. Квотата от 17 500 разрешителни от типа "празен–пълен" се запазва, както и транзитните разрешителни, които остават 250 000.

В железопътния транспорт е договорен облекчен режим за преминаване на влаковете преди започването на ремонта на жп трасето по отсечката Истанбул – Одрин. Предстои подготовката на общо споразумение за обслужване на влаковете на граничната гара Капъкуле, с оглед регламентирането на отношенията с всички лицензирани на територията на България жп оператори.

В морския транспорт е одобрен текста на споразумение за разкриването на нови фериботни линии между пристанищата Варна–Зонгулдак-Самсун. Предстои стартиране на процедури за възможно най-скоро подписване.

В областта на авиацията са проведени преговори по споразумение за съвместно издирване и спасяване.

В областта на съобщенията беше финализиран текстът на проект на меморандум за разбирателство в областта на информационните и комуникационните технологии и електронното управление между правителството на България и правителството на Турция.

Сесията приключи днес с официално подписване от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията на България Ивайло Московски и министъра на транспорта, морските въпроси и съобщенията на Турция Бинали Йълдъръм на Спогодба за международни превози на пътници и товари по шосе между двете страни и Протокол от 24-та сесия на българо-турската комисия по транспорт и съобщения.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 27.10 97 г. – Римският император Марк Кокцей Нерва осиновява Траян (на бюста), обявявайки го за свой приемник, с което започва периодът на осиновените императори на Рим. 312 г....