Полски анти-евро настроения

26.03.2013 | 14:35
по статията работи: Александър Димитров
62% от гражданите според проучване се възпротивяват на въвеждането на евровалутата
Полски анти-евро настроения
Снимка: Getty Images/Guliver

Полските сантименти срещу въвеждането на еврото като валута все още са доста силни, съобщава Dow Jones News. Проучване сред гражданите сочи, че 62% от тях са срещу смяната на полската злота с еврото в условията на тежка криза в рамките на еврозоната. 32% от анкетираните са „за“ въвеждането на евровалутата, а 6% са се въздържали от мнение по въпроса.

Поддръжката на злотата не е толкова изненадваща, предвид няколко фактора. Първо, кризата в еврозоната постоянно дестабилизира еврото, докато местната валута се представя значително по-добре. Второ, за момента Полша, която е най-голямата икономика в Централна и Източна Европа, се справя доста по-добре от редица членки на еврозоната и е в стабилна позиция. Полша е и единствената държава-членка на ЕС, която успя да избегне рецесията по време на финансовата криза. Самото правителство също редица пъти е отдавало това на курса на злотата, който служи като щит на икономиката.

С присъединяването си към Европейския съюз (ЕС) през 2004 година, страната се съгласи да въведе еврото. Полша обаче така и не уточни кога ще стане това, припомня полският всекидневник Rzeczpospolita.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...