Получавате до 500 лв., ако предадете старата си кола за скрап

02.11.2011 | 18:16
по статията работи:
Фирмите за рециклиране на отпадъци извозват старите електроуреди безплатно
Получавате до 500 лв., ако предадете старата си кола за скрап

Автор: Ивелина Георгиева ( ivelina.georgieva@3bay.bg )

Може да получите до 500 лв., ако предадете стария си автомобил за скрап. Това каза инженер Петър Мицин, изпълнителен директор на предприятие, оползотворяващо отпадъци от електрониката и автомобилостроенето.

Най-ценният автомобил за скрап е москвичът - той се изкупува на една от най-високите цени от предприятията за преработка на отпадъци. Руската кола се цени най-много от компаниите, защото съдържа едновременно черни и цветни метали.

Всеки, който проявява желание да изхвърли ненужни или излезли от употреба автомобили, електроуреди и батерии, може да се обади на безплатния национален телефон 0800 14 100. След подаване на заявка, мобилен екип ще дойде да извози уреда или автомобила абсолютно безплатно от заявеното място. Това може да са хладилник, пералня, компютър, печка и всякакви други стари и ненужни уреди.

"По този начин гражданите ще са сигурни, че са попаднали на надеждна фирма, защото на този телефон се отзовават само компании, които работят с Министерството на околната среда и водите и имат издадени всички необходими лицензи и документи за рециклиране и съхранение на отпадъците", посочи Петър Мицин, цитиран от iNews.bg. Той увери, че процесът по съхранение и рециклиране се извършва на специално предназначени за целта площадки, сертифицирани от екоминистерството по европейски стандарти, и по този начин не се вреди на околната среда.

От друга страна, много от търговските вериги, които продават електрооборудване, правят отстъпки за закупуването на нов уред при предаването на стар - това е друг начин гражданите да се освободят от ненужните уреди.

"С годините, както автомобилите, така и електроуредите се променят, в тях има все повече пластмасови части, което прави преработването им не толкова печелившо и се налага някои дейности да бъдат субсидирани", обясни Мицин. Фирмите-вносители на оборудване, уреди и автомобили, които генерират опасни отпадъци, плащат или продуктова такса на държавата, или членски внос към оползотворяващи организации. Така дори и непечелившите дейности по преработването на електронните отпадъци и старите автомобили се дотират. "Отпадъците се обезвреждат по надлежния ред, а не се озовават на нерегламентирани сметища", коментира той.

3600 стари и изоставени по улиците на София автомобила от 2008 г. досега са маркирани със стикери, с които се сигнализира, че трябва да бъдат отстранени или предадени за скрап. След поставянето на маркировката собственикът на автомобила има срок от 3 месеца да вземе мерки. В противен случай кметът издава заповед според местното законодателство, която се връчва на дружеството за преработка на отпадъците. То вдига колата и я пренася на наказателен паркинг, на който тя стои две седмици. Ако собственикът не дойде до 15 дни, за да си я потърси, дружеството рециклира колата.

За 2010 г. националната цел на страната ни е била да се преработят общо 30 хиляди тона отпадъци или 4 кг на човек. Само предприятието на Петър Мицин е преработило 16 хиляди тона за годината.

Оцени статията:
1.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 07.07   175 г. – Комод е обявен за император на Римската империя. 1456 г. – При повторно разглеждане Жана д'Арк е оправдана от обвинението в ерес 25 години след...