Посещението на детска градина може да стане задължително

02.04.2012 | 18:50
по статията работи: Теодора Пенева
Новият законопроект за образованието скоро ще влезе в пленарна зала
Посещението на детска градина може да стане задължително
Снимка: Econ.bg

Зам.-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова представи промените в Закона за училищното и предучилищното образование (ЗУПО) днес в Община Стара Загора, информират от пресцентъра на административното звено.

На събитието присъстваше и местният народен представител Нели Калнева. Тя заяви, че ЗУПО е третият мащабен образователен законопроект, приет на заседание на Министерския съвет (МС) от началото на този мандат. Първите два са били Законът за развитие на академичния състав (ЗРАС) и Националната стратегия за научни изследвания (НСНИ).

Предстои ЗУПО да влезе в пленарна зала. По думите на Калнева настоящият закон е остарял и не отговаря на нивото на развитие на обществените потребности. Новият трябва да бъде приет до края на месец юни тази година.

Законопроектът цели да се избегнат съществуващите в момента противоречия в нормативните актове, обясни народният представител. Не е предвиден Правилник за прилагането му, но е предвидено изработването на държавни образователни стандарти, както и няколко наредби, по които в момента се работи.

Според съставителите най-съществената предвиждана промяна е въвеждането на задължителното посещение на детска градина от навършена четиригодишна възраст на децата. Това би дало възможност за по-ранната им социализация, както и за превенция на ранното отпадане на децата от образователната система.

Законодателно е регламентирана целодневната организация на учебния процес от първи до седми клас. Въвежда се и нова образователна структура, която ще се реализира на две нива. Първо, завършване на основно образование след седми клас и второ - въвеждането на два етапа в средното образование. Съответно, осми-десети клас (гимназиален етап) и единадесети и дванадесети клас (гимназиален етап с превес на професионалното профилиране и подготовка).

Посредством новия ЗУПО ще се даде възможност на навършилите шестнадесет години, които нямат основно или средно образование, но са натрупали знания или квалификации алтернативно, да ги валидират.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 12.07   1153 г. – Анастасий IV е избран за папа. 1543 г. – Крал Хенри VIII сключва брак с Катрин Пар – своята шеста и последна съпруга. 1806 г. –...