Пострадали от климатичните промени, фермерите в Централна Америка заменят кафето с какао

27.08.2016 | 18:25
по статията работи: econ.bg
Според белгийската неправителствена организация VECO, която работи с дребни производители в развиващите се страни, в Централна Америка има 25 000 производители на какао
Пострадали от климатичните промени, фермерите в Централна Америка заменят кафето с какао
Снимка: Снимка: БГНЕС

Фермерът Абелардо Аяла е взел трудно решение за стопанството си в Сан Хуан Тепесонтес, регион, издържащ се традиционно с отглеждане на кафе: да смени кафеените с какаови дръвчета заради пагубните ефекти от затоплянето на климата, разказва "Ройтерс".

Аяла обяснява, че неговата плантация, намираща се на 600-1000 м надморска височина в южния департамент Ла Пас, някога е била идеалното място за отглеждане на кафе. Но с покачването на температурите производството е станало непосилна задача.

В последните 4 години продължаващата суша, нашествието на вредители и други проблеми, свързани с промените в климата, поставиха сектора пред сериозни изпитания.

В по-ниските райони много от производителите са изоставили плантациите си или са продали земите си на градски предприемачи.

През това време Аяла вече се е запознал с ползите на какаото: ниски разходи по отглеждане, добра цена на международните пазари и принос в опазването на околната среда. "Хората тук започнаха да гледат какао в земите, където преди растеше кафе, заради сушата и климатичните промени", разказва фермерът пред "Ройтерс".

Мексико и страните от Централна Америка произвеждат една пета от световната реколта на сорта "Арабика". Но гъбичка по растенията и ниските цени на кафето в последните години нанесоха сериозни щети по земеделието в региона.

Според никарагуанския фермер Луис Морено замяната на кафето с какао е все по-очевидна и се налага по икономически причини. Какаото изисква 40% по-малко разходи при отглеждането му, по-малко работна ръка, а цената му в световен мащаб е в подем. Мъжът е част от асоциация, която снабдява земеделците с какаови дръвчета и им предлага техническа помощ от 2014 г.

Според белгийската неправителствена организация VECO, която работи с дребни производители в развиващите се страни, в Централна Америка има 25 000 производители на какао. Културата се отглежда върху 12 700 ха, най-вече в Гватемала, Хондурас, Никарагуа и Салвадор.

Според VECO до 2019 г производството ще заема площ от 25 500 ха. Представители на организацията обясняват, че редица научни изследвания сочат, че отглеждането на кафе ще трябва да се премести на по-високи георграфски ширини, а какаото може да се превърне в алтернатива за фермерите, живеещи на по-ниско надморско равнище.

Други изследователи отбелязват, че наред с икономическите причини, някои от земеделците, особено тези от индиански произход, се връщат към какаото, за да съхранят идентичността си. Какаото е типична култура за региона от времето на маите и ацтеките и е отглеждано масово до 19 век, когато бива изместено от внесеното от Африка кафе.

 

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 13.12   1294 г. – Папа Целестин V абдикира от папството, което е първият случай на абдикация на папа в историята на католицизма. 1519 г. – Експедицията на Фернандо...