Правителството одобри поемането на външен държавен дълг

23.10.2013 | 14:30
по статията работи: Момчил Лалев
Кабинетът упълномощи министъра на финансите да проведе преговори с банките, избрани за посредници по пласирането на дълга
Правителството одобри поемането на външен държавен дълг

Правителството одобри подготвителните действия на министъра на финансите за поемане на външен държавен дълг, деноминиран в евро по законодателството на Федерална република Германия в размер до 360 млн. евро, информира правителствената пресслужба.

Това е в съответствие с преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. В основната си част те са свързани с избор на правен консултант по сделката и на банки-посредници.

Кабинетът упълномощи министъра на финансите да проведе преговори с банките, избрани за посредници по пласирането на дълга, да оформя и подписва от името на България всички необходими документи, свързани с договарянето, организирането и осъществяването на поемането на дълга.

Съгласно §14а от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г., Министерският съвет може да поема външен държавен дълг, включително чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, в размер общо до 1 млрд. лв. или тяхната равностойност в друга валута при условията на последваща ратификация.

Реализирането на допълнителното външно финансиране в размер до 360 млн. евро чрез пласиране на дълг по законодателството на Германия ще доведе до диверсификация на дълговите източници на финансиране и инвеститорската база в български държавен дълг и ще предотврати концентрация на бъдещи плащания по дълга.

През 2014 г. се предвижда дългът да възлезе на 18 млрд. лв., което е изменение от 3,4 млрд. лв. спрямо очакваното ниво на държавния дълг към края на 2013 година. Размерът на дълга съществено ще намалее още в началото на 2015 г. предвид предстоящото пиково плащане от около 1,7 млрд. лева по емитираните през 2002 г. глобални облигации в щатски долари.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...