Правят ново проектиране на Военното НДК

18.07.2011 | 09:10
по статията работи:
В сегашния си вид сградата не може да бъде експлоатирана
Правят ново проектиране на Военното НДК

Националният армейски комплекс в София, известен като Военното НДК, продължава да гълта парите на данъкоплатците. В сегашния си вид сградата не може да бъде експлоатирана и се налага ново проектиране, за да бъде нанесена там Агенцията по вписвания, съобщи в. "Сега". Новото проектиране ще струва 349 200 лева с ДДС. За сравнение, старият договор на фирмата с военните за цялостното проектиране на сградата е за 411 340 лв. с ДДС. То е дадено директно на фирмата, която е извършила и първоначалното проектиране на сградата през 2008 г. - "Мактер консулт" ЕООД, собственост на арх. Марин Бакалов.

"Фирмата е изготвила инвестиционните проекти за сградата, предмет на преустройството и по смисъла на чл.12 от Закона за авторското право и сродните му права е носител на авторското право върху произведението на архитектурата. Промяната на предназначението на сградата ще доведе до значително изменение на архитектурното решение, прието с основния проект. Възлагането на друго лице би довело до нарушаване на авторското право, придобито от "Мактер консулт" ЕООД по смисъла на чл.3, ал.1, т.8 от ЗАПСП". Това отговориха от Министерство на отбраната (МО) на въпрос защо се налага да се ползва закона за авторското право при вътрешни промени на сградата. Военните твърдят, че Агенцията за обществени поръчки е осъществила предварителен контрол по отношение на избора на процедурата.

От няколко седмици МО ударно започна довършителни работи в част от обекта, който е в центъра на София. Около 3 млн. лева ще бъдат дадени, за да може да бъде пуснат в експлоатация паркингът в близост до "Петте кьошета", който има около 900 места. Военните смятат да пуснат паркинга и да печелят от това, че в центъра на София няма къде да се спира.

Правителството на два пъти отпуска едни и същи 10 млн. лв. за реконструкцията на сградата. Миналата есен стана ясно, че военното и правосъдното министерство все още не могат да се разберат кой какво да притежава и кое ведомство да поеме разходите по ново проектиране на сградата. Идеята на правителството е хотелската част на НАК да бъде преобразувана в офиси за служителите от Агенцията по вписванията. Военните обаче настояват освен паркинга да запазят първия етаж на сградата, където е основният ресторант със 150 места, лоби бар, две зали за преговори и концертната зала с 2800 места.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 03.08   1492 г. – Христофор Колумб отплава от пристанището Палос де ла Фронтера в Испания на Първата си експедиция с корабите Санта Мария, Пинта и Ниня. 1529 г. – В...