"Би Си Си Хендел" – Елена инвестира близо 1 млн. евро в изграждането на нов цех за производство на бяло саламурено сирене. Той е разположен на площ 1,5 дка и вече работи половината от него. До месец
ще влезе в експлоатация и другата половина на новия обект, който ще е оборудван с немски машини на стойност 600 000 евро. Това са основно пресовъчни и формовъчни машини, които ще оформят продукта на
буци от 2 кг.
Поставянето на сиренето във форми ще позволи да се разделят калъпите в по-малки разфасовки.
Това ще ни направи по-гъвкави и ще можем да отговорим на изискванията на европейските потребители, каза собственичката на мандрата Eмилия Славова, цитирана от вестник "Борба".
На европейския пазар сиренето се предлага във вакуумопаковки, пластмасови и тенекиени кутийки, но с по-малки грамажи - от 200 до 300 гр. В мандрата вече са постъпили запитвания от повечето европейски
контрагенти, като по-настоятелни са клиентите от Германия, Австрия, Англия. Когато цехът заработи с пълен капацитет, ще преработва по 80 тона мляко дневно и ще бъде отговорено на засиления интерес
към продукцията на мандрата.
С пускането на новия обект фирмата ще преработва по 150-180 тона мляко дневно. Но по-важното е, че ще отговорим на европейските изисквания в различни направления - внедряване на нови технологии и
оборудване, екологосъобразност, висока хигиена в производствената среда и други, посочи още Славова.
Предприятието има право да изнася в Европейската общност още от 2004 г. и е едно от първите предприятия в региона, получило такъв евросертификат. При проверка на мисия от евроинспектори м.г. това
разрешение беше потвърдено.
Еленската мандра изнася за почти всички страни - членки на ЕС, за САЩ, Ливан, Азербайджан и др. Поръчките са основно за сирене и кашкавал. Около 30% от производството на предприятието е за експорт, а
основната част – различни видове млека и млечни продукти, са за вътрешен пазар.
Към момента продуктите на еленската мандра се продават в страната под защитено географско название “Елена”. Фирмата е защитила тази търговска марка пред патентното ведомство. През м.г. е подала
документи за запазването на марката и в САЩ, Ливан и ЕС. Засега все още процедурата не е приключила, защото минимум 1 г. е срокът за разглеждане на такива молби.
През последните години имаше случаи на препакетиране на наше сирене в Гърция и съседите ни го продаваха като тяхно. За щастие тенденцията намалява и все повече европейски потребители са наясно, че
саламуреното сирене е наш продукт. Предприятието го произвежда по местна еленска технология на 150 години, но с модерно оборудване.
За съжаление мощностите не могат да бъдат натоварени напълно заради все по-сериозния дефицит от мляко.
Заради тежката зима и липсата на прехрана много от млекодайните животни в региона бяха унищожени. Затова, еленската мандра е принудена да събира суровина в периметър от 200 км чак от Русенско.
Заради липсата на суровина родните млекопреработватели започнаха да внасят кондензирано мляко от Германия и Полша. От еленската мандра отчитат положителни резултати от използването на вносния
продукт, защото не се променя вкусът на традиционните артикули. Млякото се доставя със специални цистерни, които поддържат точно определена температура.
Възможно е родните преработватели да бъдат принудени да работят с повече вносни суровини, защото млекодайните животни в страната намаляват, посочи Славова. Тя сподели, че другият проблем пред този
бранш е млечната квота, отпусната на страната. Квотата е фактор, който задържа разширяването на сектор “Млечно животновъдство”, който, дори и да иска да се развива, ще бъде ограничаван.