Преглед на икономическите теми в печата, 17 януари

17.01.2020 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 17 януари
Снимка: под лиценза на creative commons

"Българите в болнични, а работят в Гърция"

С болнични българи отскачат да изкарат по някой лев като сезонни работници в Гърция. Такива сигнали от Благоевград проверяват служители от социално министерство, съобщи пред "Труд" ресорният министър Деница Сачева. Тя уточни, че става въпрос за болнични, чиято продължителност е над един месец. Разходите за изплащане на болнични на хазната са достигнали 463 млн. лв., уточни социалният министър.

Сачева коментира, че има регионален принцип на боледуване и предстои да се провери на кои места има работодатели, които карат целенасочено работниците си да излизат в болнични, за да пестят от заплати.

Има нарастване на общия брой издадените болнични листове за временна нетрудоспособност поради общо заболяване - към 2018 г. те са 2 млн. 243 хил., като нарастването за 9 години е 52,2%. От социално министерство отчитат, че болнични листове за най-младите на пазара на труда намалява, но за възрастовата група на 55 г. и повече години се увеличава.

Най-голям брой болнични се взимат през зимата - януари, февруари и март. Преди последните коледни и новогодишни празници няма драстично увеличаване на болничните листи, отчитат от социалното ведомство. Най-вероятно това се дължи на вдигнатия шум от работодателите за фалшивите болнични както и от заканата личните лекари да плащат до 10 хил. лв. глоба за издаване на фиктивни болнични.

Работодатели и експерти от здравното и социалното министерство обсъждат мерки за намаляване на фалшивите болнични. Предстоят контролни акции с участието на Главна инспекция по труда и медици. На работодателите ще бъде предложено да сключват договори с медицински заведения или и с лекари, на чиято експертиза да разчитат при съмнения за болнични.

в. "Труд"

"25% по-големи субсидии за дребни фермери"

Фермерите да получават с 25% по-висока субсидия за първите 50 крави или биволи и 200 овце майки или кози майки по схемите за обвързано подпомагане на животни през тази година. Това гласят промените в наредбата за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания, публикувана за обществено обсъждане. Променя се и възрастта на женските биволи, допустими за подпомагане - на 27 месеца и повече.

Въвеждат се и облекчения в изискването за мляко, според които стопаните ще трябва да доказват реализация от 1500 кг вместо сегашните 2000 кг. Промените се отнасят за животни, които се отглеждат по биологичен начин.

Така се уеднаквявал подходът, тъй като в момента по-ниски добиви спрямо конвенционалното производство удостоверяват и кандидатите по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци със сертифицирано биологично производство.

По време на теренните проверки в плодовете и зеленчуците от министерството ще контролират за спазването на минималните агротехнически мероприятия, ще проверяват и площите, заявени за подпомагане на култура, несъответстваща на актуалния начин на трайно ползване земята.

От тази година се добавя ново изискване, според което междинните култури трябва да бъдат засети преди 1 септември. А периодът за задържането им на полето за изпълнение на изискванията за екологични площи става от 1 семтември до 1 ноември на годината на кандидатстване. В момента срокът е с един месец назад - от 1 октомври до 1 декември. От земеделското министерство обясняват, че промените са в резултат на проведено допитване до земеделски стопани, направено през юли. То показало, че 82,4% от фермерите са на мнение, че периодът септември - ноември е по-подходящ предвид националната специфика на страната.

Предвиждат се и промени в наредбата по схемата за плащане за памук, според които трябва да се предоставят единствено официалните етикети от опаковките на семената, използвани за посев, тъй като те може да бъдат проследявани благодарение на уникалните си номера. Изискването за сертификатите отпада, тъй като за разлика от етикетите, на тях се издава номер за цялата партида.

Същото изискване се въвежда и за тези, които отглеждат коноп. Те ще предоставят оригиналните етикети от използваните семена, които фонд "Земеделие" ще маркира и после ще ги връща на стопаните.

в. "24 часа"

"Висящи кредити за 3 млрд. лв. продадени на събирачи на дългове"

Банките в България продадоха над 3 млрд. лева лоши кредити на колекторски фирми през последните две години. Това показват данните на Асоциацията за защита на потребителите, сочат данни на неправителствената организация, цитирани от БТА.

Toвa са нaй-гoлeмите пopтфeйли c пpocpoчeни вземания, изкyпyвaни някoгa в бaнкoвия ceктop в cтpaнaтa. Пaкeтите включвaт нeoбeзпeчeни и oбeзпeчeни зaeми нa физичecки лицa, мaлки и cpeдни пpeдпpиятия и кopпopaтивни клиeнти. Просрочените кредити у нас са над 8% при средни нива в ЕС от 3.1%. Като цяло необслужваните заеми в България са над 6.5 млрд. лева.

"За нас цялата ситуация с продаването на лоши кредити на колекторските фирми е лоша практика, защото води до бум на оплакванията срещу тези фирми", коментират от Асоциацията за защита на потребителите. Най-често сигналите са свързани с търсене на дългове, погасени по давност, злоупотреба с лични данни, телефонен тормоз, заплахи и дори посещения на място. В поведението на колекторските фирми се прилагат специални тактики. Използват се всякакви "лостове". Сметките биват запорирани преди празнични или почивни дни, с цел да поставят потребителите в неудобна ситуация и да изкарат трудно празниците или да не могат да преживеят събота и неделя.

Колекторските фирми съдят хората за просрочия без дори засегнатите да разберат.

След това дългът нараства заради натрупаните съдебни разноски. Случаите буквално заливат съдилищата. Колекторите притискат потребителите и с дългове, изтекли по давност, информират от асоциацията.

Според последните правила, при неплатените сметки за ток, вода и парно, давността е 3 години. А при банковите задължения, като потребителски или ипотечни кредити, например, дългът се погасява след петата година.

в. "Монитор"

"И Шумен без вода"

След кризата в Перник и Шумен остана без вода. Заради тежки аварии по ВиК мрежата водоснабдяването за цялата община е преустановено. "От вторник без вода са Шумен, Търговище, Велики Преслав и селата Белокопитово, Дивдядово и Панайот Волов и не се знае кога ще бъде пусната. Всичко това е в резултат на некадърното управление на ВиК в Шумен, което е под шапката на МРРБ", заяви в НС депутатът от БСП Иван Иванов.

Правителството реши да налее 1 милиард лева в холдинг ВиК, който да обедини всички водни дружества с държавно участие в страната. До 6 месеца холдингът ще придобие капитал чрез апортиране на държавните акции във ВиК дружествата. Той ще се управлява от 5-членен надзорен съвет и 3-членен управителен съвет.

В парламента за водната криза в Шуменско алармира депутатът от "БСП за България" Иван Иванов. Той съобщи, че от вторник Шумен, Търговище, Велики Преслав и селата Белокопитово, Дивдядово и Панайот Волов са на воден режим заради аварии в преносната мрежа. "Не се знае кога ще се пусне водата. Жителите на населените места ще са най-малко четири дни без живителната течност. Всичко това е в резултат на некадърното управление на ВиК в Шумен, което е под шапката на Министерството на регионалното развитие", подчерта Иванов. Той посочи, че дружеството е фалирало и трудно успява да поддържа системата, а сметките му са запорирани от "Енерго-Про".

"За съжаление Шумен е следващият град след Перник във водна криза. Не се знае кога ще бъде завършено отстраняването на тежки аварии по централния водопровод, идващ от яз. "Тича", който дори не е за питейна вода, а за поливна", коментира Иванов.

в. "Дума".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 23.02   303 г. – Римският император Диоклециан започва масови гонения срещу християните. 840 г. – Пиетро Традоник подписва Pactus Lotharii с франкския крал Лотар I, с...