Преглед на икономическите теми в печата, 2 август

02.08.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 2 август
Снимка: под лиценза на creative commons

"Само спекуланти могат да оскъпят свинското"

Прогнозите, че заради епидемията от африканска чума по прасетата свинското месо ще поскъпне драстично, са силно спекулативни. В това е категоричен бившият земеделския министър и ветеринар по образование Мирослав Найденов. Според него първоначално мръвките в магазините и борсите наистина може леко да повишат цената си, но пазарът бързо ще се регулира с помощта на внос.

Единственият риск за българските потребители е при разрастване на засегнатите ферми да не могат да открият свежо свинско месо в магазините и да се налага да хапваме заразени мръвки, стана ясно от думите на Найденов пред "Труд". Той припомни, че все пак ръст в цената на свинското има на световните пазари и съответно на родните тържища. Причината е в това, че близо половината от прасетата в Китай също са заразени с африканска чума и затова огромната азиатска страна внася месо. Засиленото търсене пък логично повишава цената.

Найденов бе категоричен, че няма никаква опасност от екологична катастрофа в резултата на факта, че се налага убитите заразени животни да бъдат заравяни във земята. Ако се следват предписанията, това е единственият изход при този мащаб и масовост на заболяването, обясни той. И допълни, че според изискванията животните трябва да са достатъчно дълбоко заровени, поне на 2-3 метра под повърхността, така че да не бъдат изровени от домашни или диви животни, които да разпространят епидемията. Местата, избрани за погребване на прасетата, не трябва да са с високи подпочвени води и да са отдалечени от земеделски производства. Според обема на умъртвените животни изкопите за тях могат да са с дълбочина и над 10 метра, обясни ветеринарят.

Действащите в страната екарисажи не могат да поемат толкова много заразени животни, обясни Найденов. Капацитетът на екарисажа във Варна например е 600 прасета на ден. Така при 100 хил. заразени животни той би трябвало да работи около 5 месеца без прекъсване, за да бъдат изгорени.

в. "Труд"

"Хакери и "Бивол" се наговаряли да свалят правителството"

"Директно с Атанас Чобанов от "Биволъ" се говори... Правителството трябва да си замине с всички... С всички!"

Това казва търговският директор на TAD Group Георги Янков по телефона на неизвестен събеседник. Двамата са записани от камера с микрофон на терасата на дружеството. Разговорът се провежда към 19,40 ч на 15 юли - 9 часа след като хакнатите файлове от НАП са разпратени до медиите.

"Би трябвало да създаде работа за нас", казва още Янков.

Доказателствата бяха разпространени от спецпрокуратурата в четвъртък с разрешение на наблюдаващия прокурор Калин Близнаков. Те са част от протеста на прокуратурата срещу пускането на свобода срещу 100 хил. лева на шефа на фирмата Иван Тодоров.

Малко след като публикуваха доказателствата, от прокуратурата съобщиха, че е издадена европейска заповед за разпит на главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов. Той живее в Париж, затова тя ще бъде изпратена до Франция.

В друг от оповестените записи Кристиян Бойков признава, че е разпратил данните до медиите, но се притеснява, че никой няма да ги отрази. Затова добавя, че са пуснати копия и до"Биволъ" и Ройтерс.

"Биволъ" разполагат с информацията от 2 седмици", контрира Янков. Той добавя, че всичко е пуснато по медиите, за да се верифицира от тях.

Янков, Бойков и шефът им Иван Тодоров са обвинени в тероризъм. Според прокуратурата те опитали да дестабилизират държавата и съществуващата политическа система.

Прокуратурата публикува и данни, че именно Кристиян Бойков разпраща 3 имейла - до Би Ти Ви, Нова тв и "Капитал". Дори използвал гугъл транслейт, за да си преведе специфични фрази и изрази. Това станало на 15 юли около 10 часа.

Кристиян е създал папка MINFIN BREACH, както и файл search.bivol.txt. Той търсил по ЕГН Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Делян Пеевски. Това било заснето от камера над работното му място.

Без да иска, прокуратурата публикува в прессъобщението си ЕГН на премиера Бойко Борисов, на главния прокурор Сотир Цацаров и на депутата Делян Пеевски. Те пуснаха и скрийншот от чат в Telegram между Кристиян, Тодоров и лице, записано като Иван Петров.

В съобщенията си Бойков се хвали, че е ударил фирма. "Тези калъфи са го продали този софтуер на 3-4 банки и на една камара големи фирми в БГ", пише Кристиян. И добавя: "Ако ги надушим, може да издъмпим и тях". След това изпраща линк към клиентите на фирмата. Незнайно защо обаче от прокуратурата не са ги заличили. Банките са 3, както "24 часа" вече съобщи. Сред световните клиенти попадат мобилните оператори "Водафон" и "Т мобайъл", както и най-големият производител на софтуер - "Сап".

в. "24 часа"

"Една трета от решенията на КЗК падат в съда"

Около 30% от решенията или определенията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) биват частично или изцяло отменяни от Върховния административен съд (ВАС). Това показва годишният отчет на антимонополната комисия за 2018 г., който бе приет от Народното събрание тези дни. Става въпрос за решения, свързани с нарушения по Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК).

Отчетът показва още, че през м.г. КЗК е образувала общо 1120 производства, като най-голям брой от тях са по Закона за обществените поръчки (ЗОП). По него са образувани общо 981 производства, следвани от 132 производства, образувани по Закона за защита на конкуренцията. През 2018 г. са били образувани и 7 производства по Закона за концесиите.

Големият брой на производствата по ЗОП не е учудващ, тъй като става въпрос за големи проекти, финансирани с държавни или европари. Най-често се обжалват поръчки за магистрали за стотици милиони, ремонти на пътища и други скъпи проекти. Подаването на възражения обаче блокира процедурата, а това често пъти е сериозен проблем.

Премиерът Бойко Борисов например се ядоса заради жалба, спъваща преди година изграждането на тол системата: "Обжалване, обжалване, обжалване, обжалване от "Суходолска" №3, обжалване от "Суходолска" №3. Проверихме жалбоподателя, той мете пред "Пирогов", нали разбирате? В момента, в който се произнесе КЗК, минута след това пристига жалба! Години наред!", заяви той по повод възражението срещу изграждането на тол системата.

От КЗК изтъкват, че по традиция най-често се обжалват решенията за класиране на участниците и изборът на изпълнител. През 2018 г. комисията е постановила 480 решения по повод на жалби срещу решения за избор на изпълнител. КЗК е постановила и 152 решения по възражения срещу решения за откриване на процедурата, 53 решения за оплаквания срещу прекратени процедури и др.

в. "Сега"

"Съдът на първа инстанция: Разрешителното за "Златен век" на "Артекс" е валидно"

Софийският административен съд отмени със свое решение от 30 юли спирането на строежа на небостъргача "Златен век" в Лозенец. Нещо повече - според съдебния състав при съдия Мария Ситнилска сградата има валидно строително разрешително, което веднъж е удължено с промени в Закона за устройство на територията от 2017 г. и втори път - със заповед на главния архитект Здравко Здравков за промяна на инвестиционния проект. Това твърдяха и от компанията инвеститор "Артекс" от месец март насам, когато попаднаха във фокуса на публичното внимание заради скандала с евтини апартаменти за хора от властта. Във вихъра на интереса попадна и 100-метровият небостъргач на ул. "Златен рог" в кв. "Лозенец", срещу чието изграждане има обществено недоволство и протести на инициативен комитет от няколко години. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.

В основата на спора за "Златен век" е дали жилищната кооперация има валидно разрешително, или то е изтекло през 2018 г. ДНСК и главният архитект на София Здравко Здравков си подхвърляха топката и не се ангажираха с отговор, но след намесата на премиера строителният контрол постанови спиране на целия строеж. Преди това проверка на място показа частични нарушения като липсващи асансьорни шахти и неукрепен изкоп, които обаче са били отстранени към момента на издаване на заповедта за замразяване на строежа. Междувременно ДНСК поиска от Здравко Здравков да се произнесе за законността на разрешителното на сградата.

"В крайна сметка с това си решение съдът потвърди, че разрешението за строеж на "Златен век" е валидно - нещо, в което ние от "Артекс" винаги сме били сигурни", се казва в съобщение на строителната компания на Пламен и Весела Мирянови, разпространено след произнасянето на съда. "Липсата на прозрачност и правната несигурност, създадени от действията на институциите преди това решение на САС, доведоха до загуби за "Артекс" в размер на 1 800 000 лв. от издаването на заповедта на ДНСК на 15.04.2019 до днес", посочват от "Артекс". Те уверяват всичките си клиенти, че продължават с изграждането на "Златен век" независимо от понесените щети.

в. "Капитал"

"Революционерите привличат близо 400 000 души на година"

Близо 400 000 души са търкали калдъръмите пред къщите музеи на най-големите български революционери само през изминалата 2018 г. Ако трябва да бъдем точни, бройката е 388 555 посетители, и то само в най-големите революционни центрове - Карлово (56 565), Копривщица (226 000) и Панагюрище (105 990).

На фона на тази завидна статистика музеите в домовете на културните ни дейци са събрали интереса на 32 927 души, или повече от 10 пъти по-малка посещаемост.

Рекордьор по привличане на туристическия поток е перлата на Подбалкана - Копривщица. На територията на градчето с едва 2538 жители има 6 къщи музеи - на Тодор Каблешков, Георги Бенковски, Любен Каравелов, Димчо Дебелянов, търговеца Петко Лютов и Ослековата, обединени от Дирекция музеи към общината, плюс още толкова възрожденски и няколко задължителни исторически точки като мост „Първа пушка" и чаршията. Всичко това е любима дестинация не само на българите (каквато е тенденцията в другите възрожденски градове), но и на чужденците, особено на японците. Има си и логично обяснение. Асоциацията на пътните агенти в Страната на изгряващото слънце през 2015-а включва Копривщица в класацията си „30-те най-красиви градчета в Европа", като я нарежда на 29-о място, разказа пред „Монитор" директор Дирекция музеи Кинка Неделева. Само за 3 години подбалканското културно и революционно средище се изкачва до 21-во място и остава единствената българска дестинация в този престижен чарт, който увеличава азиатските туристи лавинообразно всяка година. От Дирекция „Музеи" в Копривщица набелязаха още една интересна тенденция - чуждите посетители на къщите музеи предпочитат да отделят време на Каблешковата и Лютовата къща, защото се интересуват предимно от архитектура и бит, а българите са запленени от домовете на революционерите заради историческата им стойност.

Архитектурният резерват се издържа изцяло от приходите си от билети и беседи, без да използва субсидия от държавата. Тя отива само за заплати на служителите. Материалната база е в отлично състояние и е започнала пълна реставрация на седма къща, която трябва да отвори врати за посетители след 2-3 години. Това е Гръковата къща.

От началото на годината цените на билетите са променени, като обиколният билет за всички музеи стана от 6 на 10 лв., но пък управата е вкарала нов семеен пропуск, който без оглед на броя на членовете на семейството струва 20 лв. за всички.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 13.02   1633 г. – Галилео Галилей пристига в Рим за своя процес пред Инквизицията. 1689 г. – Уилям III е провъзгласен за крал на Англия. 1777 г. – Арестуван е...