Преглед на икономическите теми в печата, 22 ноември

22.11.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 22 ноември
Снимка: под лиценза на creative commons

"Болници: Лимитите ни пречат да лекуваме"

Четири сдружения на болници от цялата страна излязоха с официална позиция, в която поискаха отпадане на лимитите и на планирането на териториален принцип. Правилата и забраните водят до случаи като този с починалото 3-годишно момче, заради което бяха отстранени временно директорите на три от най-големите столични болници.

Според сдружението на всички болници Националната здравна карта прави невъзможно обслужването на пациенти, без да бъдат нарушавани разпоредби. Разпределението ограничава броя на леглата, което е основната причина болните да бъдат връщани. Потърпевши от това са най-вече пациентите, чието лечение е отложено, понякога с фатален край, се посочва в позицията.

За често срещани случаи на връщани пациенти или такива, прехвърляни от болница в болница, признават от Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници, Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение и Сдружението на общинските болници в България.

Въведеното с Националната здравна карта лимитиране на броя на леглата, забраната за промяна и дори заместването им по специалности, което се следи автоматично от здравната каса, ни поставя непрекъснато в ситуации, в които сме принудени да връщаме болни, които имаме капацитет да лекуваме, но нямаме право, обяснява от болниците.

Сдруженията искат премахване на финансовите лимити за болниците и отпадане на ограниченията пред разкриването на нови дейности.

в. "Дума"

"НАП ще контролира търговията във Фейсбук"

Националната агенция за приходите (НАП) засилва контрола върху търговията през социалните мрежи като Фейсбук и сайтовете за пазаруване. Над 300 млн. лв. са установените укрити приходи от този вид търговия, заяви на семинар във Велико Търново за промените в Наредба Н-18 за касовите апарати шефът на дирекция „Комуникации" в Националната агенция за приходи Росен Бъчваров.

Във Фейсбук има специална секция озаглавена „Маркетплейс", в която има хиляди обяви за продажба на дрехи, обувки, дори и на автомобили и апартаменти. Освен това има обособени специални групи за продажби, които имат само тази цел - да продават стоки, но повечето търговци там нямат фирми, а продават като физически лица. Именно към този проблем са се насочили данъчните - да съберат приходи в хазната от търговията в социалните мрежи.

„Фискалният проблем на електронния бизнес, на онлайн търговията се измерва с огромни годишни загуби. Трябва да се изгради софтуерна система, която отговаря на изискванията на данъчното законодателство. Онези, които не приемат кешови плащания и използват пощенски парични преводи като възможност, могат да продължат да отчитат оборотите си, както до сега", заяви Росен Бъчваров.

Според Бъчваров счетоводителите и търговците все още имат неясноти, които са свързани основно с електронната търговия. Някои изразиха мнение, че „ще бъдат върнати в XIX век", ако не могат да пиша фактури по електронен път, а трябва да правят това на ръка.

„Имаме такава дейност с онлайн платформа и с разносна търговия, не знаем точно какъв трябва да е софтуерът ни", споделят търговците пред агенцията по приходите. Някои търговци все още не знаят как се третират продажбите през Фейсбук. На семинара те попитаха НАП: „Това електронна търговия ли е, трябва ли да се издава касов бон?".

в. "Труд"

"След 55 г. планове България може да има магистрален пръстен"

В средата на 60-те години в учебниците по история пише, че най-късно до 1980 г. в България ще е настъпил комунизмът.

По същото време - през 1964 г., правителството взема решение да се изгради магистрален пръстен, който да свързва най-важните градове на страната и да включва "Тракия" от София до Бургас, "Черно море" от Бургас до Варна и "Хемус" от Варна до София. Тогава плановете са магистралният пръстен да се изгради изцяло в чест на XI конгрес на БКП през 1981 г., когато се чества и 1300-годишнината на българската държава.

1980 г. си замина доста отдавна, но нито комунизмът настъпи, нито имаме магистрален пръстен.

"Тракия" започва да се строи чак през 1973 г. и през 1980 г. е стигнала едва до Нови хан. Участъкът до Пловдив е завършен през 1984 г.

И демокрацията завари страната ни едва с 274 км магистрали: "Тракия", но само от София до Пловдив, и съвсем малко от "Хемус" - между Варна и Девня и на север от столицата, без да е успяла да премине Балкана. Това стана през 1999 г., когато стигна до Ябланица, а от около един месец насам е до Боаза.

в. "24 часа"

"Мастити бизнесмени са "изпаднали" от порочния списък със заменките"

В списъка на фирмите, които ще трябва да връщат пари на държавата за скандални заменки на гори от периода 2007-2009 г„ има крещящи липси. След години протакане и натиск от ЕС Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) най-сетне изчисли, че при 103 от общо 132 сделки за замени на гори от този период оценките не са били коректни и държавата е била ощетена с обща сума от 80 млн. лв. И обеща, че ще "покани" фирмите да доплатят разликата в цените. МЗХГ не посочи конкретно кой колко има да връща и как се е стигнало до сумите, нито обяви кои са останалите 29 фирми и физически лица, при които не са установени щети от заменките. Проверка на "Сега" показа, че сред 29-те "изрядни" попадат едни от най-големите и знакови замени. В субективността на оценките се усъмниха и природозащитници, които настояха да се публикуват новите оценки на всяка една от неизгодните сделки.

"Сега" сравни разпространения в момента списък на МЗХГ с предоставената от същото това министерство, но през 2013 г„ детайлна справка с всички 132 заменки, сключени в периода от 2007 до 2009 г. Справката още може да бъде открита в архивната секция на сайта на парламента (https://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members /1479/documents)tfI, като данните през 2013 г. бяха предоставени в разгара на друг скандал - "Дюнигейт". Тогава министерството реши да представи в детайли заменките, сключвани в предходни периоди от други правителства.

Сред най-очевадните липси в новия списък е на инвеститорите в голф игрището край Балчик - "Трейшън клифс енд спа резорт" АД. Заменката на "Трейшън" е сключена през април 2008 г„ като дружеството получава от държавата 283 декара в Балчик, оценени на 2 031 466 лв„ или 7 лв. на кв. м земя. Срещу този имот фирмата е предоставила 2984 декара гори из Видинско, Чупрене, Черни Осъм, Троян, Тетевен, на свой ред оценени на 2.034 млн. лв., и така изобщо не се е стигнало до доплащане. Фирмата се свързва с бизнесмена Красимир Гергов.

в. "Сега"

"С чуждо ЕГН минават технически прегледи"

Председатели на комисии на пунктовете за техническа прегледи умишлено въвеждат грешни ЕГН-та на собствениците на автомобили, за да избегнат проверката в базата данни на финансовото министерство и на общините. При прегледа в пунктовете пишат данни на изрядни шофьори с платени данъци и така се избягва плащането им от задължените, призна зам. изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация" Дамян Войновски.

Вратичката в системата ще бъде ограниченас подобрения, платени с европейски средства. И в момента пунктовете са вързани с ДАИ, сканираните документи се изпращат към агенцията и протоколите се попълват автоматично. На ГТП-тата е дадена възможност ръчно да въвеждат данни за МПС-то и собственика им, ако няма връзка с интернет или при прегледа се предостави ксерокопие на големия талон на автомобила, който често е нечетим. Ползвателите на „вратичката" са основно длъжници с мощни автомобили, които не са плащали налози на общината с години. Има случаи данъците да са на по-голяма стойност от самите возила. Да се хванат подобни измами, е трудно в реално време, казва зам. изпълнителният директор на агенцията Дамян Войновски, защото на година се правят 2 млн. технически прегледа.

Ето защо срещу един милион лева агенцията въвежда подобрения и нови услуги в системите си. Всички данни за автомобила ще се извличат онлайн от архивите на МВР, а в пунктовете ще бъде ограничено попълването на още данни.

До края на годината при преглед вече няма да се носи полицата за „Гражданска отговорност", защото ще се извличат автоматично данни от Гаранционния фонд дали автомобилът е застрахован.

С технология вече бяха пресечени и опитите на изпитите по теория да се явяват с фалшиви лични карти с истински данни, но с подменена снимка. Чрез връзка с МВР няма как друг да се яви на изпита вместо изпитвания, защото в базата данни вече се сверяват снимките от личните, както и снимка на лицето, което се явява на препитването.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 15.07   1099 г. – По време на Първия кръстоносен поход приключва обсадата на Йерусалим, при която кръстоносците успяват да проникнат в града. 1240 г. – Състои се...