Преглед на икономическите теми в печата, 28 октомври

28.10.2019 | 10:55
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 28 октомври
Снимка: под лиценза на creative commons

"Правителството ще тегли 2,2 млрд. лв. нов дълг"

И догодина властта не предвижда ключови реформи

Догодина се очаква правителството да изтегли нов дълг от 2,2 млрд. лева, включително и чрез излизане на външните пазари. Това предвижда проектобюджетът за 2020 г., публикуван от Министерството на финансите. Това е поредната финансова рамка, в която отсъстват ключови реформи, коментира икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика. По думите му в проекта на финансовата рамка за догодина няма изненади, но прави впечатление, че тази година хазната ще завърши с дефицит от близо 2,5 милиарда лева. Еднократното плащане за изтребителите Ф-16 доведе до увеличаване на дефицита в хазната тази година, припомни Ганев. Догодина се очаква бюджетът да бъде балансиран - без излишък или дефицит, като и при приходите, и при разходите е предвидено увеличение с малко над три милиарда лева.  

Бюджетните заплати ще се увеличат с 10 %, а при учителите - ръстът на възнагражденията е малко по-голям, като се следва обещанието за удвояването им през годините. Това е един от малкото примери за сектор, в който се извършва реформа, твърди Ганев. За семействата с най-ниски доходи месечната помощ ще бъде 40 лева за едно дете. За отглеждането на дете с увреждане 90% месечното подпомагане е 930 лева. Тези и останалите ставки остават непроменени.

Финансовият министър Владислав Горанов предвижда от 1 юли 2020 г. всички пенсии, отпуснати до 31 декември тази година, да се увеличават с 6,7%.  От 1 юли през 2021 г. и 2022 г. пенсиите също ще се осъвременяват по т.нар. "швейцарското правило". До 2022 г. тежестта на всяка година осигурителен стаж се запазва в размер на 1,2. Освен вече предвиденото увеличение на минималната заплата от 1 януари 2020 г. на 610 лв., от 1 януари 2021 г. тя ще се вдигне до 650 лв. Този размер ще се запази през 2022 г. Бюджетните заплати ще се увеличат с 10%, предвижда проектобюджетът. Както и досега, процентът на нарастването за всеки зает в нея ще зависи от неговата оценка.

В следващите две години - до 2022 г., минималният осигурителен доход ще се вдига плавно - съответно на 610 лв. за 2020 г. и на 650 за 2021 г. и 2022 г. За земеделските стопани стъпката ще е по-голяма - от догодина от сегашните 400 ще стане 610 лв. Равнищата на минималните осигурителни доходи по основните професии от 2019 г. се запазват, корекция ще има само за позициите, които са под минималната заплата за догодина. Максималният осигурителен доход за всички се запазва в размер на 3000 лева за двугодишния период. Данъците няма да се променят - остават 10% за доходите на гражданите и за фирмите до 2022 г. Специални мерки от догодина ще намаляват задлъжнялостта на държавните предприятия. Целта е отчетеният към края на декември 2018 г. общ дълг от 8,93 млрд. лв., или 8,14% от БВП, към края на 2022 г. да намалее до 6,36% от БВП.

в. "Дума"

"Вдигат заплатите със 100 лева на година"

Заплатите ще растат средно със 100 лв. на година. През 2020 г. средното възнаграждение ще нарасне от 1300 лв. на 1400 лв. В края на 2021 г. средната заплата ще достигне 1500 лв., а през 2022 г. - 1600 лв. Това гласят разчетите на министъра на финансите Владислав Горанов, които са свързани с публикувания проектобюджет за следващата година. За увеличението на средното възнаграждение ще допринесе планираното повишение на минималната заплата с 50 лв. до 610 лв. от началото на следващата година, както и заделените 10% повече средства за заплати на администрацията. В частния сектор също се очаква стабилен ръст на заплатите както заради нарастващата производителност на труда, така и заради недостига на работна ръка.

Наред с увеличение на заплатите се очаква намаляване на безработицата, която от 4,4% през настоящата година ще се понижи на 4,1% през 2020 г. и до исторически най- ниското ниво от 4% за периода 2021-2022 г„ пише в мотивите към проектобюджета. Заетостта през първата половина на настоящата година нарасна, като за това допринесе ръстът на заетостта в услугите (с 1,7%) и строителството (с 5,9%). Но в селското стопанство беше отчетен спад на заетостта (с -5,4%), както и в индустрията (с -0,5%) спрямо същия период на миналата година.

С бюджета за 2020 г. се предвижда увеличение на максималния размер на гарантираните вземания на работниците и служителите при фалит на работодателя от 1400 лв. на 1525 лв.

в. "Труд"

"Чешкият бизнесмен Петр Келнер купува Би Ти Ви и компанията майка СМЕ за 2.1 милиарда долара"

СМЕ ще бъде придобита от фонда ССF за близо 2,1 милиарда долара, съобщиха официално от компанията на сайта късно вечерта на 27 октомври.

Фондът е собственост на чешкия бизнесмен Петр Келнер, който купува Би Ти Ви и още 4 телевизии в Румъния, Словения, Чехия и Словакия - всичките собственост на американската компания "Сентръл Юропиън медия ентърпрайзис" (СМЕ).

СМЕ е подписала окончателно споразумение за сделката с дъщерната компания на PPF Group - N.V. Според условията на споразумението акционерите в СМЕ ще получат по 4,58 долара на акция. Сумата е с 32% повече от цената за акция на 25 март 2019 г., когато компанията обявява, че започва процес за търсене на стратегически алтернативи за развитието си.

Новият собственик вероятно ще запази тв дейността на местните компании, които придобива. Поне така се разбира от общо изявление на главните изпълнителни директори на СМЕ Майкъл дел Нин и Кристоф Майнуш, които казват: "През последните 6 години, докато трансформирахме бизнеса и постигнахме продължителен и изумителен растеж в приходите, главният ни фокус беше върху създаването на добавена стойност за нашите акционери. Тази транзакция, която е кулминацията на усилията ни, е правилна и добра за тях, като същевременно е и задоволителен завършек на една от най-успешните промени в собствеността на водеща медийна компания в наши дни. Изключително доволни сме, че PPF Group, която оперира успешно в много индустрии, споделя нашето виждане за значението на местното съдържание и неговата способност да привлича голяма аудитория към телевизията."

Споразумението е одобрено от Борда на директорите на СМЕ. Най-големият акционер в дружеството - американската компания AT&T Inc., също е дала съгласието си в полза на сделката.

Придобиването се очаква да бъде завършено в средата на 2020 г. след поредица от регулаторни одобрения.

За сделката СМЕ е била съветвана от Allen & Company LLC и Bank of America Merrill Lynch като финансови консултанти, докато правен съветник й е била компанията Covington & Burling LLP.

в. "24 часа"

"Цената на гласа - от баница до джип"

Традицията на предизборните кюфтета и кебапчета се обогати с нови прийоми. През целия изборен ден към ЦИК и общинските комисии валяха сигнали за манипулации на вота. Цената на гласа варираше от 50 до 200 лв„ агитацията превзе нестандартни форми, а 13 кандидати за кметове и общински съветници станаха клиенти на прокуратурата.

Кандидат за общински съветник стана шестият задържан за купуване на гласове в Несебър. Спецсъдът вече остави в ареста четирима от тях, сред които и настоящият кмет и кандидат за четвърти мандат Николай Димитров. Единият от претендентите за местна власт бе освободен от магистратите. Петимата от Несебърско бяха задържани с обвинение, че са действали като организирана престъпна група, което те отричат и твърдят, че процесът е политически и "скалъпен". Сигналът за шестия задържан е бил подаден през нощта срещу неделя в Несебър и съседни села. Цената била 200 лв. за кандидат-съветник плюс 200 лв. за кмет.

Мнозина участници в изборите заложиха на поощрения в натура, като не всеки прояви фантазия. В Хасково сред ромите са били раздавани печени пилета, но жителите на местната циганска махала не желаят да споделят кой е организатор на тази агитация. Едно от местата с най-много сигнали (над 40), за търговия с гласове, е именно Хасковска област. Схемата се разследва, но засега няма арестувани. Във Видин е била иззета баница, след като бил получен сигнал в местната общинска комисия, че кандидатът, която я предлагал, бил сложил пари в нея. Оказало се, че рушвет няма, а само сирене. "Приготвил съм един малък подарък. Ако се случат нещата, един жител ще се прибере у дома с добър автомобил", казва кандидат за кмет в пазарджишко село в запис, излъчен от Би Ти Ви. Автомобилът, който подарява, е лично негов, а хората в селото казват, че това не се случва за първи път. "Това, че имаме кола от 1500 или 2000 лв., не е проблем за един селски кмет. То всеки може да направи подарък за каквото иска. Няма проблем. Какъв е проблемът", пита кандидатът. Отговорът на този въпрос вече е в ръцете на прокуратурата.

в. "Сега"

"Борисов след вота: Победихме БСП безапелационно"

Победихме безапелационно БСП и на места двойно. Това заяви премиерът Бойко Борисов след края на изборния ден.

Ако смятате, че тези кукувици са костинбродската промяна, ми да я подкрепят, каза Борисов по адрес на Мая Манолова, която отива на балотаж с Йорданка Фандъкова в София и дали ГЕРБ ще разчитат на подкрепата на десния вот за втори тур.

Поздравявам Фандъкова за добрия резултат, след промените, които направихме в ГЕРБ резултатите са повече от добри. Важното от днешния ден е, че бием БСП, каза Борисов и добави, че трябва да довършват други инфраструктурни проекти.

"Ние имаме да строим Хемус, Южната дъга, пътя Мездра-Враца, пътя до Белград, пътя Търново-Русе. От утре оставям на щабовете по места да си работят така, както не съм им се месил и досега", каза Борисов.

БСП са много интересна партия, искат субсидии, а нямат кандидати, каза още той и припомни, че БСП в София губи два пъти от ГЕРБ. "Какъв кмет ще има без общински съветници. Представяте ли си кмет с половината от градската десница и другите от нас. Нищо по-добро от политическите партии няма, е казал Чърчил. Караме се, разправяме се, но ето, излизаме на избори партиите, това е демокрацията", каза Борисов.

Той обясни по-ниският процент за Фандъкова в сравнение с 2015 с множеството партии и разслоявенето на гласовете.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 09.07   1357 г. – Императорът на Свещената Римска империя Карл IV поставя основния камък на Карловия мост в Прага. 1810 г. – Наполеон Бонапарт анексира Кралство...