Преглед на икономическите теми в печата, 31 юли

31.07.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 31 юли
Снимка: под лиценза на creative commons

"Кошлуков уволни директора на новините в БНТ"

Първите кадрови промени в управленския мандат на Емил Кошлуков начело на БНТ вече са в сила. Днес той е сменил шефа на Дирекция "Информация" - дългогодишният кадър на медията - Уляна Пръмова. Тя е получила заповедта в деня, в който се е върнала от отпуск.

На нейно място е назначена Мариела Драголова, която до момента беше изпълнителен продуцент на актуалното политическо предаване "Още от деня".

Заедно с Пръмова са сменени и програмният директор на БНТ Надя Костова и директорката на БНТ2 - Геновева Момчева. Преди дни Емил Кошлуков предложи на Управителния съвет на БНТ да се създаде дирекция "Спорт" с шеф Сашо Йовков, който беше негов конкурент в избора на нов генерален директор на телевизията. В настоящата структура спортните журналисти и специалисти са обособени в продуцентски център "Спорт", който е част от дирекция "Информация". 

А като мярка за ограничаване на дълговете на БНТ Кошлуков спря предаванията "Стани богат" и "Спортисимо".

в. "Дума"

"Белев и Порожанов кумували на африканската чума у нас"

Смъртоносният брак на африканската чума с българското прасе е станал възможен със свидетелската благословия на „еколога" Тома Белев и бившия земеделски министър Румен Порожанов, показа разследване на „Труд".

Навлизането на заразата можело да бъде ограничено и дори спряно, но натискът на „екологичните" организации и лично на Белев, бездействието на Порожанов, както и това на вицепремиера Томислав Дончев, довели до сегашната бедствена ситуация. Това съобщиха пред вестника депутати от Комисията по земеделие в Народното събрание.

На 14 септември 2017 г. комисията заседава, за да разгледа внесените от „Обединени патриоти" промени в Закона за лова и опазването на дивеча.

Основната корекция е в член 54. Идеята е той да се измени така, че за 1 г. да се дадат правомощия на тогавашния земеделски министър Румен Порожанов „да променя сроковете за ловуване, регулиращи числеността на дивечовите запаси". Целта е при риск от зараза, министърът да издава заповед за намаляване на популацията на дивите прасета, които са основен преносител на африканската чума, тогава настъпваща от Румъния към българската граница.

„В комисията се появи Тома Белев - от ГЕРБ го бяха поканили като експерт. Той започна да обяснява как тези мерки ще доведат до унищожаване на природата. Неясно защо пред колегите от ГЕРБ надделя неговото мнение и по-късно в пленарна зала това си пролича", разказаха депутати, присъствали на заседанието. Те добавиха, че сега Белев трябва да бъде попитан как точно е опазена природата, след като ще се избият стотици хиляди домашни и диви прасета.

От стенограмата на заседанието се вижда, че категорично в подкрепа на промените са от Обединени патриоти и БСП. Колегите им от ДПС също са „за", но под условие, докато от „Воля" са твърдо против. Като гости там са нелегитимният председател на Асоциацията на парковете в България Тома Белев и Николай Петков от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) - и двете организации членуват в коалицията „За да остане природа в България".

в. "Труд"

"Българските колбаси поскъпнали с 15% от януари"

Родните колбаси поскъпват. От януари досега цените са скочили с 10-15%. Това показват данните на производителите. А прогнозите са, че цените ще продължат да вървят нагоре до края на годината, съобщи Нова ТВ.

Причината е поскъпването с близо 35% на вносното сурово месо, което се използва в производството. Цената му ще продължи да расте на европейския пазар и през следващите месеци.

Засега поскъпване на килограм българско свинско месо в магазините не се усеща, но все повече хора се ориентират към пилешкото.

Месопреработвателните обясняват скока в цените на колбасите с този на суровините от Европа. Само за няколко месеца вносното месо е отчело ръст с близо 35%.

Най-големият удар идва от Китай. Там заради заразата са избити милиони животни. Именно огромният недостиг на свинско в страната вдига и цените на световните борси.

Така в Западна Европа разликата в цените е очевидна - в Германия поскъпването е с 25%, в Испания - 28%, а в Холандия - 27%.

в. "Труд"

"България остава в битката за завода на „Фолксваген"

Премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл съобщи, че надзорният съвет на "Фолксваген" все още не е взел окончателно решение за новия завод в Югоизточна Европа. Вайл е член на надзорния съвет на компанията, съобщава немското издание Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Вайл опроверга наскоро излязлата информация, че Турция е избрана за изграждането на завода.

"България също участва в надпреварата. Процесът вероятно ще продължи през есента. Ситуацията е по-сложна, но решението ще бъде икономическо, а не политическо", каза още той.

Впечатлението, че компанията отслабва дейностите си в Германия, като пренасочва все по-голяма част от работата си в страни с по-ниски разходи за персонал, противоречи на политиката на ГСПД.

„Компанията трябва да отваря нови пазари за продажби, също чрез пазарно ориентирано производство", подчерта Вайл, уточнява Фокус.

По думите му „Фолксваген" трябва да има право да присъства в много страни.

в. "24 часа"

"Арестуваха Иван Тодоров на летището, попита граничарите къде да се предаде"

"Къде да се предам", попитал шефът на TAD Group Иван Тодоров във вторник сутрин на столичното летище, докато граничари го задържали. Той пристигнал в 9,05 ч с редовен полет ТК 1027 на "Търкиш еърлайнс" от Истанбул, където кацнал след пътуване от Канада. Там Тодоров бил на конференция за един от бизнесите си. Заради европейската заповед за арест служителите на Гранична полиция веднага го арестували.

Бизнесменът бил откаран в следствения отдел на Специализираната прокуратура на бул. "Г". М. Димитров". След като му предявили обвиненията, Тодоров е задържан за 72 часа, а днес ще му искат постоянен арест. Сред неговите адвокати е опитната Ина Лулчева.

Така той стана третият обвиняем за хакването на НАП. Преди него подведени под отговорност бяха търговският директор на фирмата Георги Янков и служителят Кристиян Бойков. Според обвинението Тодоров и Янков подбудили Кристиян да пробие системата на приходната агенция, а целта била тероризъм чрез всяване на страх и паника.

Засега тримата остават единствените обвиняеми за хакерската атака на приходната агенция.

"Иван Тодоров се чувства натопен. Точно това ми каза - чувства се натопен и предаден от българското правосъдие", разказа пред "Дневник" адвокатът на Тодоров Георги Стефанов малко след като излезе от Националната следствена служба, където бе с Тодоров.

Разследването срещу Янков и Тодоров започна, след като антимафиотите отключиха един от служебните компютри на Бойков. До него те стигнаха заради оставена следа в един от файловете от НАП, които бяха разпратени до медиите. Тя е в документа DEC73_DETAILS. В него има повече от 300 000 записа за доходите на различни хора. Самите данни изглеждат така: DESKTOP-NSTGGRP/ Криссс„11.05.2019 11:49, file:///C:/Users/ Kpuccc/AppData/ Roaming/LibreOffice/4.

Kpuccc е името на компютъра на Бойков. Специалисти, защитници на младежа, твърдяха, че не е възможно той да е хакнал системата на НАП, защото това станало чрез Windows, а хакерите ползвали само Linux.

в. "24 часа"

"Работодатели искат първите 3 дни болнични да са неплатени"

Работодатели и депутати започват нова инициатива за промяна в реда за изплащане на болничните у нас. Предложенията са разнопосочни, но имат една цел - да освободят бизнеса от финансовата тежест за първите три дни от заболяването.

Първите три дни от болничните да не са платени предлага Асоциацията на индустриалния капитал в България, съобщи председателят й Васил Велев пред БНР. Асоциацията иска у нас да се въведе т.нар. период на изчакване от няколко дни, в които болничните да не се заплащат от никого. Велев посочи, че тази практика съществува в десет европейски страни - Латвия, Швеция, Холандия, Австрия, Гърция, Естония, Италия, Чехия, Португалия, Кипър. Освен това според него процентът на компенсация е много по-нисък. И като добавка към това на повечето места тези доходи се облагат, посочва Велев.

В момента първите три дни от болничния се поемат от работодателя, като осигуреният получава 70% от дохода си през това време. НОИ се включва с 80% от дохода от четвъртия ден. Режимът на изплащане на болничните беше променен преди десет години като временна мярка в кризата. През последните години, когато наближи разглеждането на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, работодателите не пропускат възможността да поставят отново на масата въпроса с връщането на старото правило, като подчертават, че хилядите неправомерно издадени болнични листове провалят икономиката на държавата и са тежест за бизнеса.

„Ако мотивът за това предложение е спирането на неправомерно издадените болнични, то аз не смятам, че е логично да поставим всички болнични под един знаменател. Този въпрос трябва да се постави на масата на преговорите, да влезе в Националния съвет за сътрудничество, където са и синдикатите, и всички национално представителни организации на работодателите, и държавата. Преди това обаче от НОИ и Министерството на финансите трябва да направят съответните изчисления и анализи, а експертите да кажат дали предложението е добро или не.

в. "Сега"

"Новата система за е-документи за над 250 млн. лв. сигурно няма да е готова в срок"

Обществената поръчка за новите е-документи ще се забави още малко. Поръчката беше обявена преди година - в средата на август миналата година, но все още не е преминала към реалното разглеждане на офертите. Поредната спънка е, че един от двамата отстранени кандидати е подал жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в средата на юли, а регулаторът е образувал производство. В момента процедурата е блокирана, става ясно от страницата на профила на купувача на МВР.

След като в началото на юли стана ясно, че е отстранен, "Дермалог Ани БГ консорциум" е подал жалба на 15 юли.

Опитен, но не достатъчно секретен

Министерство на вътрешните работи (МВР) допусна два от четири кандидата да подадат оферти в състезанието. В продължение на над осем месеца оценителната комисия разглеждаше документите, които компаниите бяха подали, тъй като процедурата включва сложни изисквания като това за достъп до класифицирана информация. Чак след като покажат, че са покрили първоначалните критерии, комисията ще разгледа техническите и ценовите оферти на участниците в състезанието за 238 млн. лв. без ДДС.

Жалбоподателят е обединение "Дермалог Ани БГ консорциум", което се състои от германската биометрична Dermalog Identification Systems GmbH и унгарската Any Security Printing Company PLC. Първата фирма се занимава с биометрични продукти и решения и според фирмения им сайт са работили по разработката на електронни документи за самоличност в държави като Филипините, Бруней, Бразилия и т.н. Втората e публична компания, разработила новите лични карти в Унгария.

Те са отстранени, тъй като германците не са представили нужните документи, които да удостоверят необходимия достъп до класифицирана информация. Според протокола на МВР е трябвало ведомствата в Германия да издадат удостоверение за сигурност на дружеството Dermalog Identification Systems GmbH, но националният орган по сигурност на информацията уведомил с официално писмо, че проучването на фирмата отнема от три до шест месеца.

"Компетентните органи" у нас, както са назовани в протокола, са стигнали до извода, че в гореспоменатия срок не са получени необходимите резултати.

Жалбата все още не е публикувана на сайта на регулатора, затова не е ясно в подробности каква е аргументацията на участника.

"Веридос ГмбХ" и обединението "Мюлбауер Ай Ди сървисис", в което влизат Muhlbauer ID Services GmbH и IT фирмата "С&Т България", остават в надпреварата.

в. "Капитал"

"Телелинк бизнес сървисис" планира да излезе на БФБ през ноември"

Компанията за IT услуги "Телелинк бизнес сървисис" планира да дебютира през ноември на Българската фондова борса (БФБ). Компанията обаче няма да прави първично публично предлагане (IPO), а ще бъдат листнати само вече съществуващи акции. Това става ясно от интервю на изпълнителния директор на компанията Иван Житиянов пред Investor.bg, а новината бе потвърдена пред "Капитал" и от страна на основния акционер в компанията Любомир Минчев. В момента се подготвя проспект за публично предлагане, който ще бъде внесен за одобрение от КФН.

"Телелинк бизнес сървисис" е едно от четирите звена на "Телелинк". Компанията предлага решения по отношение на IT инфраструктура, информационна защита, дигитална трансформация, големи данни и други.

До 30%

Според Минчев на борсата ще се появят "до 30% от съществуващите акции", а поради връзката на БФБ с борсата във Франкфурт от компанията разглеждат и възможността тя да бъде листната и там. В момента Минчев държи 88% от акциите в компанията и макар че голяма част от дела, който ще бъде листнат на БФБ, ще бъде негова, той ще продължи да бъде мажоритарен собственик.

Пред "Капитал" той коментира, че това положение ще се запази поне до момента, в който се появи инвеститор с правилната стратегия за развитие на "Телелинк бизнес сървисис", в който случай биха се разгледали алтернативи. Според него причините за листването на компанията на борсата са три - споделяне на печалбата сред служителите, които да могат да станат акционери, отваряне на възможността в компанията да влязат институционални инвеститори и допълнителна увереност, "макар такава да има и в момента".

в. "Капитал"

"Сделката за F-16 финализирана"

Ратификациите на НС на договорите за покупката от САЩ на осемте изтребителя F-16, прилежащите им системи и въоръжението към тях и за бъдещото индустриално сътрудничество и обучението на пилотите и персонала за поддръжка, както и актуализацията на Бюджет 2019 заради непредвидените разходи по проекта за модернизиране на родните ВВС бяха обнародвани в Държавен вестник. С това на практика сделката бе окончателно финализирана.

До излизането на броя на Държавен вестник във вторник не бе ясно дали президентът Румен Радев възнамерява да наложи вето и върху промените в бюджета, след като върна ратификациите в парламента с мотива, че трябва да се състои по-широк дебат по темата, понеже има твърде много неизвестни, а депутатите от своя страна ги парафираха повторно. Срокът, в който той можеше да препъне отново сделката изтичаше в средата на август. Въпреки че държавният глава в крайна сметка реши да подпише и двата указа-за обнародването на ратификациите и на актуализацията на бюджета, пускайки проекта за реализация, народните избраници дадоха да се разбере, че имат готовност да прекъснат лятната си ваканция при ново вето и ако се наложи да заседават извънредно, за да потвърдят решението си за отпускане на допълнителните малко над 2 млрд. лв. за новите самолети, тъй като давността на офертата на САЩ за сделката бе с дата 5 септември.

Така първите 4 машини от последното супермодерно поколение на най-масовия в Света и предпочитан в НАТО изтребите Block 70 се очаква да пристигнат през 2023 година, а останалите трябва да бъдат изработени и да кацнат у нас през 2024 година.

Междувременно зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов изрази очакване след това развитие по отношение на обновяването на военния авиопарк, състоящ се досега от старите руски МиГ-ове, договорите за другите два проекта за модернизация на армията, касаещи флота на ВМС и покупката на бронирани машини за Сухопътните войски, също да бъдат подписани до края на тази година.

"Продължаваме на позитивната вълна от F-16. Имаме уверения от правителството, че инвестициите, предвидени за останалите два проекта за модернизация на въоръжените сили, ще се случат", каза Ефтимов. Той припомни, че парите предвидени за тях няма да бъдат изхарчени тази година, но успокои, че това не е от голямо значение, тъй като и двата проекта били с гъвкави схеми на плащане. Според Ефтимов изпълнението на на тези проекти мое да стартира още от следващата година. Той увери, че се наваксва по отношение на поизостаналия проект за придобиването на нова техника за Сухопътните войски.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 08.02   1215 г. – По време на Седмия кръстоносен поход, кръстоносците са разбити при Ал-Мансур (Египет). 1587 г. – Бившата шотландската кралица Мария Стюарт е...