Преговаряме в Москва за отказа от АЕЦ "Белене"

30.03.2012 | 08:52
по статията работи: Петър Чернев
Сред останалите теми на българо-руските преговори ще бъде цената на газа
Преговаряме в Москва за отказа от АЕЦ "Белене"
Снимка: Econ.bg

Цената на природния газ и финансовите последици след отказа от АЕЦ "Белене" са основните теми на днешните преговори в Москва между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и представители на руското правителство. 

Първата среща ще се проведе по обед в централата на "Газпром”. Тогава се очаква да бъде обсъден новият договор за доставка на "синьо гориво" и възможностите за намаляване на цената за българския пазар, информира БНР.

Следобед министър Добрев ще бъде приет в сградата на руското правителство от вицепремиера Игор Сечин, който отговаря за енергийния сектор. На срещата ще присъства и руският министър на енергетиката Сергей Шматко, който в навечерието на преговорите заяви, че Москва ще настоява България да изпълни всички свои задължения по договора за АЕЦ „Белене”. По думите му руската страна ще формулира своите предложения по този въпрос, като изхожда от стриктното спазване на всички норми и правила, залегнали в подписаните договори.

Междувременно коментарите около българския отказ продължават:

Руският вестник "Комерсанть" в статия със заглавие "На България и подготвят сметката за "Белене" отчита, че Русия има намерение да постави въпроса за компенсиране на разходите за провала на проекта за строеж на атомна цетрала. По неофициални оценки общият обем на руските претенции може да надхвърли 1 милиард евро.

В Москва засега смятат, че предложеният от София алтернативен проект за изграждане на нов енергоблок в "Козлодуй" е по-неизгоден икономически и с повече разходи от "Белене", информира БТА.

Събеседник на вестника, близък до преговорите за "Белене", смята, че в решението на българските власти има политически елемент - съдбата на проекта може да е била повлияна от позицията на САЩ. Официално "Росатом" не коментира въпроса за компенсациите заради провала на проекта, но източник, близък до преговорите, оценява разходите на държавната корпорация на "минимум 1 милиард евро".

Изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй" според източника на "Комерсант" ще отнеме от 7 до 12 години и от гледна точка на икономиката за България ще е по-неизгоден от "Белене". Прехвърлянето на енергоблока в "Козлодуй" изглежда нереално и ще забави строителството най-малко със седем години, съгласен е
и ръководителят на независимото издание AtomInfo.ru Александър Уваров.

От своя страна политическият анализатор Едвин Сугарев предположи в студиото на "Тази сутрин" на bTV, че енергийната политика на страната ни ще бъде засегната сериозно от отказа ни да строим АЕЦ „Белене”. Според него това няма да ни позволи да преговаряме с „Газпром” за по-евтин газ.  Освен „синьото” гориво, централата в Козлодуй също може да се окаже проблемна. Предстои удължаване на живота на пети и шести реактор, но и там може да получим отказ от Русия.

Сугарев, който е известен критик на правителството на ГЕРБ, похвали действията на премиера Бойко Борисов. По думите му АЕЦ „Белене” щеше да донесе политическа и икономическа зависимост през следващите години, а това може да излезе още по-скъпо на страната ни.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...