Предсрочните избори ще са на 12 май

28.02.2013 | 10:15
по статията работи: Екип на Econ.bg
Днес безизходицата се излива на улицата, но проблемът на държавата не е на улицата. Хората искат "да не ги крадат, лъжат, да живеят добре", обяви Росен Плевнелиев
Предсрочните избори ще са на 12 май
Снимка: iNews.bg / Радила Радилова
Още по темата

Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 12 май. Това обяви президентът Росен Плевнелиев в свое обръщение към нацията в Народното събрание.

„Изборите са основният момент на демокрацията. Най-почтено и най-отговорно към гражданите в политическата безизходица, която имаме, е да има избори. Но за тях трябва да се подготвим добре (...). Първата възможна дата е тази“, каза президентът, изтъквайки, че няма да допусне вотът да се организира от една недобре конструирана Централна избирателна комисия (ЦИК).  

"Не искам избори на Цветница и Великден“, каза още той. Според държавния глава тези християнски празници не трябва да бъдат помрачени от избори и следователно 12 май е първата възможна дата за провеждане на предсрочния вот.

Ще заработи Граждански борд за свободни и честни избори, обеща Росен Плевнелиев. Служебното правителство ще ги подготви. Стана ясно, че за вота ще бъдат поканени международни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Президентът започна словото си с поздравления към новоизбрания патриарх Неофит и с припомняне на славната история на страната ни. "История е важна - трябва да я помним, защото без корените си ще изсъхнем бързо", каза президентът. Той подчерта важността на законите и Конституцията, които са важни за преодоляването на кризи и трудни моменти. В словото си той заяви още, че демокрацията в Европа е свързана и с добър живот.

Държавният глава говори и за постиженията на България, които според него не са малко, като по неговите думи страната ни е заслужила да бъде част от Европейския съюз и НАТО. Според него обаче протестите през последните месеци са показали, че страната ни има и редица проблеми. „Демокрацията в България е свързана и с представата за добър живот“, каза Плевнелиев, визирайки демонстрациите, които започнаха заради високите сметки за ток.

Държавният глава наблегна на демокрацията и гражданското общество. Спомена „дефицита на справедливост“, който според него е в основата на липсата на доверие сред българския народ.

Хората искат „да не ги крадат, лъжат, да живеят добре“, подчерта президентът.

Президентът счита, че протестите през последните дни са показали, че България иска промяна. "Гражданската енергия днес е много силна и е навсякъде. Въпросът е дали тя ще бъде съзидателна или разрушителна", обяви президентът и призова да не търсим дестабилизация в държавата. Той призова да изградим държава въз основата на правовия ред.

"Гражданите ни подадоха ръка, да я поемем", обърна се той към депутатите.

"Днес безизходицата се излива на улицата, но проблемът на държавата не е на улицата. Проблемът произтича от неизпълнените обещания на политиците и неефективните институции", заяви държавният глава.

„Хората има основателни искания“, заяви Плевнелиев, визирайки сред другите искането за ефективна и открита работа на институциите. Той подчерта липсата на прозрачност, корупцията, срещу които негодува българското общество.
„Хората негодуват от липсата на справедливост и от задкулисието“, каза още държавният глава.

Според Плевнелиев обаче исканията на протестиращите също имат пропуски. Той говори за това, че се желае националзиация на електроразпределителните дружества от същите хора, които заявяват, че не вярват в държавата. Според него също, ако се говори за национализация, ще се изгонят инвеститорите, което от своя страна ще е вредно за икономиката.

„Не на емоции и прибързани действия и оценки“, призова за пореден път държавният глава.

Държавният глава намекна и за недобрия имидж, който страната ни си създава в момента. „Пред очите на целия свят в България се горят европейското знаме и Конституцията. Трябва да покажем демократична култура. Не да разрушаваме!“, заяви той и призова: "Нека преди да горим Констутицията, да я прочетем!".

"Вие вече променихте България – вие променихте дневния ред", обърна се той към протестиращите.

"Сега е време за градивен диалог. Българското общество иска промяна. Съгласие обаче се постига от всички страни и трябва да се загърби противоборството. Не може всички проблеми да се решат изведнъж", каза по време на речта си президентът. „Вярвам, че е важно промените да се направят от нов избран от народа парламент“, допълни Плевнелиев.

Президентът обърна внимание на наболели въпроси, по които трябва да работи следващото Народно събрание. Сред тях, по думите му, са антимонополното законодателство, преструктуриране на енергийния сектор и неговата либерализация, проблемите на младежката безработица, ново послание за солидарност между поколенията, реформите в образователната система и здравеопазването и мерки в подкрепа на малките и средните предприятия.

Плевнелиев подчерта още важността на електронното правителство, което ще намали корупцията и „мъртвите души“ в избирателните списъци.

Росен Плевнелиев наблегна няколко пъти в речта си на немалкото кризи, които страната ни е имала през годините. „Кризисните ситуации не са нещо непознато в нашата история. Проблемите сме си ги създали сами в България и сами ще си ги решаваме“, заяви малко преди края на изказването си президентът.

"Ако минем по достоен начин през тази криза, всички ще спечелим", допълни той.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....