Президентът поиска ограничаване на "сивия" сектор в туризма

26.09.2008 | 14:12
по статията работи: Петър Чернев
Дават 5.8 млн. лв. за туризъм следващата година
Президентът поиска ограничаване на "сивия" сектор в туризма

България трябва да има нов подход в привличането на чуждестранни туристи. Това каза президентът Георги Първанов по време на Втория конгрес на инвеститорите в туризма, съобщи Дарик радио. Според него, за да продължи добрият ръст и увеличението на приходите от сектора, трябва да се премахнат пречките пред стартирането на нови туристически обекти и да се ограничи "сивият" сектор.

Туризмът е отрасъл, който генерира все повече нови работни места и увеличава дела си в БВП. Повече от половината от преките чуждестранни инвестиции са вложени в туризма и недвижимите имоти, каза президентът Първанов.

Българският туризъм има огромен потенциал, но въпросът е как той да бъде развит. Трябва да се работи за изграждането на нов образ на България като туристическа дестинация, обобщи президентът.

Председателят на Националния борд по туризъм Красимир Гергов заяви, че българският туризъм е заплашен от по-малко туристи, по-малко инвестиции и по-малко приходи. Според него браншът трябва да се стреми да привлича по-качествените туристи, като една от мерките, които могат да допринесат за това, е около 1,5 процента от приходите да отиват за национална реклама на туризма.

Приходите от туризма в България идват предимно от масовия туризъм
. Това каза председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова на Втория конгрес на инвеститорите в туризма, предаде Агенция “Фокус”.

По думите на Крушкова, обаче, трябва да се търси туристически продукт, който да е концентриран върху луксозните и суперлуксозните туристически услуги. Според нея средствата, заделени от бюджета за следващата година за туризъм, възлизат на 5,8 млн. лв. Това все още е много ниска сума, коментира Крушкова.

По думите й Агенцията по туризъм не разполага и с достатъчно експерти, но апелира към инвеститорите да създават качествени продукти, които да бъдат рекламирани от агенцията. Анелия Крушкова каза още, че е необходимо проучване на възможностите за създаване комерсиален туристически сайт за реклама на българския туризъм.

Данъчната среда за развитието на туризма в България може би е най-добрата в света. Това каза народният представител от ДПС и председател на Комисията по икономическа политика към Народното събрание Йордан Цонев при откриването на Втория конгрес на инвеститорите в туризма.

„Туризмът е единственото изключение от ДДС. По отношение на данъчната политика държавата е създала добри условия за развитието на туризма”, отбеляза Цонев. По думите му не е добра средата от към инфраструктура и именно тук държавата трябва да наблегне – особено по Черноморското крайбрежие.

Първостепенна задача на това правителство е да се справим с проблема с едврофондовете, защото ние сбъркахме и е наша задача да го въведем в ритъм, каза депутатът. По думите му в последните 15 години страната ни е позволила хаос в инвестиционния процес в туризма и с този проблем трябва да се справим.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 24.09   622 г. – Мохамед и неговите последователи завършват своята хиджра от Мека до Медина, за да избегнат религиозни гонения. 1689 г. – Български доброволци участват...