Прекратиха обществената поръчка за мащабния ремонт на Зимния дворец

02.09.2014 | 15:21
по статията работи: Мария Стоянова
Процедурата е обявена за "немотивирана и непрозрачна"
Прекратиха обществената поръчка за мащабния ремонт на Зимния дворец
Снимка: Wikipedia

Обществената поръчка за мащабния ремонт на Зимния дворец на спорта в столицата е прекратена. Това е направено с решение на новия изпълнителен директор на дружеството „Академика 2011“ Борис Тодоров от 1 септември.

От там мотивират решението си с това, че липсват предварителни проучвания, събрани статистически данни и идентифицирани пазарни аналози, които да бъдат сравнени и да се сформира обоснована прогнозна стойност на поръчката.

От дружеството казват още, че заради липсата на тези данни прогнозната цена на ремонта се явява „немотивирана и непрозрачна“.

„При констатирани съществени нарушения при откриване и провеждане на процедурата, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена тя, е на лице основание за прекратяване на поръчката“, се казва в съобщението от Министерството на младежта и спорта.

Спирането на поръчката е направено и поради липса на необходим ресурс за ремонта. На дружеството „Академика 2011“, което отговаря за поръчката, са предоставени 35 млн. лева, а съобразно обявената прогнозна стойност и подадените оферти ще са необходими близо 50 млн. лева.

Споровете около мащабния ремонт доведоха до смяна на цялото ръководство на „Академика 2011“ г. по настояване на служебния министър на спорта Евгения Раданова на 21 август. Като мотив тя изтъкна, че не може да работи с хора, които не се ползват с нейното доверие и не изпълняват нейната воля. Раданова обяви още, че ще сезира главния прокурор на Република България и Министерството на финансите относно процедурите по възлагането на обществената поръчка за ремонта на Зимния дворец. 

„Препоръката на одиторите е процедурата да бъде прекратена, поради допуснати съществени нарушения, които няма как да бъдат отстранени без промяна на първоначалните условия“, заяви още тогава Милена Гайдарска, външен експерт на министерството.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...