Премиерът Станишев призова към скорошно разрешаване на спора с името на Македония

09.04.2008 | 13:31
по статията работи: Петър Чернев
Според министър-председателя е много важно Европейския съюз да даде ясни политически и окуражаващи знаци на Сърбия, свързани с нейната европейска и евроатлантическа перспектива
Премиерът Станишев призова към скорошно разрешаване на спора с името на Македония

Обмяната на опит между институциите на страните от региона, общите действия и обмен на информация, превенцията и ранното оповестяване при бедствия и аварии са от голямо практическо значение. Това заяви премиерът Сергей Станишев в приветствието си към участниците и гостите на първата Министерска среща за готовност и превенция при бедствия в рамките на Българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), съобщи правителствена информационна служба.

Смисълът на европейската интеграция е да търсим решенията заедно и заедно да решаваме проблемите на гражданите на нашите страни, подчерта още министър-председателят в началото на срещата, председателствана от вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем.

България споделя виждането, че единствено европейската и евроатлантическата интеграция е гаранция за стабилността на региона и просперитета на страните от Югоизточна Европа. Наред с това нито една страна не може да се интегрира успешно в НАТО или Европейския съюз без реално и съдържателно регионално партньорство.

От самото начало България активно подкрепя регионалното сътрудничество, заяви премиерът като открои особеното значение на регионален диалог за всички страни. Той подчерта ролята на Пакта за стабилност като силен европейски ангажимент за възраждането на духа на сътрудничество в региона, както и новото политическо значение и съдържание на ПСЮИЕ като водеща инициатива на регионалното партньорство.

Министър-председателят посочи, че България винаги е била активен участник в процеса на трансформация на Пакта за стабилност и прилагането на принципа на „регионалната принадлежност”. Страната ни ще продължи и силната си подкрепа за дейността на Съвета за регионално сътрудничество и на неговия генерален секретар Хидо Бишчевич.

В изказването си премиерът подчерта важността на рационализирането на процесите до постигането на необходимото ниво на координация и избягване на дублирането на различните регионални инициативи. Според него в рамките на Българското председателство на ПСЮИЕ е постигнат известен напредък в тази посока. Трябва да бъде търсено рационално използване на политическите, организационните и финансовите ресурси на страните от региона, категоричен бе премиерът Сергей Станишев.

България може значително да допринесе за ефективното функциониране на Офиса за връзка на Съвета за регионално сътрудничество в Брюксел, който ще има за своя основна цел осъществяването на връзките с европейските и евроатлантическите институции, заяви още българският премиер пред участниците във форума. Българската кандидатура за ръководител на звеното е на доскорошния ръководител на Постоянното представителство на България към ЕС Станислав Даскалов.

Премиерът Станишев изрази надежда, че проблемът около името на Република Македония ще бъде решен максимално бързо и по конструктивен и взаимно приемлив начин, за да може страната да навакса изоставането си от процеса на евроатлантическата интеграция. Според него това е от интерес на всички съседни страни.

В региона не трябва да има „черни дупки” извън сътрудничеството и процеса на партньорство и е изключително важно ЕС да даде ясни политически окуражаващи знаци за европейската и евроатлантическата перспектива на Сърбия, заяви още министър-председателят. Това до голямата степен зависи и от волята на сръбските граждани и президентските избори в страната показаха, че преобладаващата част от гражданите на Сърбия виждат бъдещето си в общия европейски дом, посочи премиерът Сергей Станишев.

Уязвимостта на страните от региона при бедствия може да бъде намалена само чрез обща стратегия за поддържане на готовност за реагиране при бедствия. Тя трябва да очертае рамката и принципите, както и съответните планове за действие, които да гарантират координацията между националните и международните мерки. Това заяви в приветственото си изказване пред гостите вицепремиерът и домакин на форума Емел Етем.

Тя определи постигнатия до днес напредък и успехите в регионалното партньорство като неоспорими, но посочи, че редица предизвикателства остават нерешени. Според нея те следва да бъдат преодолявани по единствения възможен начин – по пътя на диалога, разбирателството и по-нататъшното развитие на сътрудничеството.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 10.09   1588 г. – В Англия се завръща третата морска експедиция обиколила света, начело с Томас Кавендиш. 1611 г. – Въстание в Янина. 1627 г. – Започва обсадата...