Приеха бюджета за ДОО на второ четене*

26.11.2013 | 15:40
по статията работи: Ивелина Георгиева
Максималният осигурителен доход скача от 2200 на 2400 лева
Приеха бюджета за ДОО на второ четене*

Народното събрание (НС) прие на второ четене законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Промените бяха приети с 94 гласа "за", 19 "против" и 18 "въздържал се", предаде iNews.bg.

С приетия законопроект минималният размер на пенсията се увеличава от 150 на 154,50 лева от юли 2014 г., а възрастта за пенсиониране се замразяването с една година. Майчинските скачат от 310 на 340 лева от 1 януари 2014 г. и се увеличава се максималният осигурителен доход от 2200 на 2400 лева.

"Все пак 4,50 лева е повече от 0 лева". Това каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, след като депутатите приеха законопроекта за бюджета за държавното обществено осигуряване по повод критиките от страна на ГЕРБ, че управляващите увеличават пенсиите едва с 4,50 лева от юли 2014 г.

"Да, минималната пенсия за стаж и възраст се увеличава с 4,50 лева и ние не сме доволни от това, но сме доволни, че се възстановява принципа", коментира Адемов. Той разкритикува опозицията, че типично в "герберски стил" предлагат замразяването на пенсионната възраст.

Увеличаването на възрастта и на стажа изпреварва значително темповете, с които се увеличава възрастта в страните от ЕС, посочи социалният министър. "В тази връзка е изключително важно да се намери  подходящ механизъм, който да не е зависим от волята на спонтанно попаднали министри в политиката", смята той. Адемов призова през следващата година да се потърси едно по-високо ниво на съгласие с промените в пенсионната реформа. Според него големият проблем на българската пенсионна система е ранното пенсиониране, като тя продуцирала млади пенсионери и инвалидни пенсии.

Относно проблемите в осигурителната система Адемов заяви, че те не са от днес или вчера, а са от много години. Той помоли опозицията да помогне в дискусията, затова как да се предложи модел, който да възстанови доверието и да отдалечи политиците от изкушението да увеличават или намаляват възрастта за пенсиониране. Според него може да се мисли върху това възрастта да се увеличава спрямо продължителността на живота. Адемов заяви, че с приемането на Бюджета за държавното обществено осигуряване са гарантирани всички увеличения на пенсиите за следващата календарна година.

Припомняме, че депутатите приеха законопроекта за ДОО на първо четене на 13 ноември. Тогава той беше подкрепен от 109 депутати, 6 бяха "против" и 7 въздържали се.

Депутатите не успяха да приемат Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2014 г. След близо три часови дебати те отложиха гласуването на второ четене на закона за утрешното си редовно заседание.

*Обновена в 17.05 ч.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....