Приеха нови правила за кредитните агенции, банките и електронните пари

27.07.2009 | 13:06
по статията работи: econ.bg
Кредитните агенции играят важна роля във финансовата система, а контролът върху тях е малък
Приеха нови правила за кредитните агенции, банките и електронните пари

Финансовите министри на ЕС приеха пет нови директиви на поредното си заседание в Брюксел. Новите правила се отнасят за кредитните агенции, капиталовите изисквания за банките, трансграничните плащания и електронните пари.

Кредитните агенции играят много важна роля във финансовата сфера, се посочва в съобщението на ЕК след гласуването на новите регулации. До този момент от общността имат ограничен контрол върху дейността на тези агенции, въпреки че техните рейтинги се използват от много финансови институции. Регулацията на тази дейност е в съзвучие както на Съвета на финансовите министри от ЕС, така и с предложенията на Г-20.

Правилата предвиждат:

  • Регистриране и наблюдение на дейността на кредитните агенции в ЕС;
  • Агенциите трябва да избягват конфликт на интереси при определяне на кредитния рейтинг и при цялостния процес на работата;
  • Подобряване на методологията, използвана от агенциите;
  • Подобряване на прозрачността при дейността.

По отношение на изискванията към банките е вписано подобряване на контрола върху трансграничните банкови групировки, по-добра защита на риска при финансовите операции, както и представяне на правила за управление на ликвидния риск.

Новите правила за трансграничните плащания допълват и променят Директива 2560/2001 за трансграничните плащания, включващи кредитните трансфери, плащанията в брой и електронното плащане, включително и картови плащания, на стойност до 50 хил. евро. Промените включват принципа на равенството при заплащането на такси при директно дебитиране.

Що се отнася до електронните пари, новата директива предвижда промотиране на нов дизайн на услугата, който да бъде иновативен и сигурен, и в същото време ще насърчи конкуренцията между участниците на пазара. Новите правила са в допълнение на Директива 2000/46/ЕС, като едновременно с това се изтъква, че услугата все още не носи ползите, вписани в директивата, приета преди повече от 8 години.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 28.09   48 пр.н.е. г. – Помпей Велики е убит по заповед на египетския цар Птолемей XII, след като акостира в Египет. 1066 г. – Уилям Завоевателя напада Англия: започва...