Приключиха изпитанията на комплекса за съхраняване на радиоактивни отпадъци на Игналинската АЕЦ

18.05.2017 | 12:10
по статията работи: econ.bg
Дейностите по комплекс В1 бяха приключени през 2016 г. и той бе предаден в промишлена експлоатация след получаване на разрешение от Държавната инспекция по безопасност на ядрената енергетика на Литва
Приключиха изпитанията на комплекса за съхраняване на радиоактивни отпадъци на Игналинската АЕЦ

Компанията NUKEM Technologies GmbH, която принадлежи на АО „Атомстройекспорт“,   продължава успешно дейностите по създаването на високотехнологични комплекси за третиране на отработено ядрено гориво и радиоактивни ядрени отпадъци в Игналинската АЕЦ в Литва. ЗаNUKEM Technologies ключови обекти за сътрудничеството в рамките на извеждането от експлоатация на Игналинската АЕЦ са:

- Комплекс за временно хранилище за отработено ядрено гориво (проектB1), извлечено от Първи и Втори енергоблок на Игналинската АЕЦ.

- Комплекс за преработка и съхранение на твърди радиоактивни отпадъци  (проекти B2,3,4)на Игналинската АЕЦ.

Дейностите по комплекс В1 бяха приключени през 2016 г. и той бе предаден в промишлена експлоатация след получаване на разрешение от Държавната инспекция по безопасност на ядрената енергетика на Литва. Проектът се осъществяваше от консорциума от германските компании NUKEM Technologies GmbH и GNS GmbH.

По проекта за изграждане на комплекс за преработка и съхраняване на твърди радиоактивни отпадъци(проекти B2,3,4)са приключени основните строителни дейности, оборудването е изработено и монтирано, извършени са дейности по въвеждане в експлоатация. Приключени са студените изпитания на комплекса. Горещите изпитания са планирани за юни 2017 г. Тези етапи са предварителна фаза преди получаването на лиценз за експлоатация. ПроектътВ 2,3,4 се реализира самостоятелно от NUKEM Technologies GmbH. Очаква се комплексът да влезе в експлоатация през ноември 2018 г. 

„В рамките на реализирането на нашето сътрудничество по извеждане от експлоатация на Игналинската АЕЦ бяха извършени голямо количество дейности. Това е мащабен проект“, отбеляза ръководителят на направленията ОЯГ и РАО на Групата компании АСЕ Григорий Соснин. По думите му, предаването в експлоатация на комплексВ1 и приключването на студените изпитания наВ 2,3,4 доказват, че всички проекти могат да бъдат успешно реализирани, ако към целта се подходи със съвместни усилия. 

Проектът за извеждане от експлоатация наИгналинската АЕЦ, построена в Литва по съветски проект с два реактора тип РБМК-1500 мегавата, се финансира със средства от Международния фонд за подпомагане на извеждането от експлоатация на Игналинската АЕЦ, които се администрират от Европейската банка по възстановяване и развитие. Дейностите се изпълняват от NUKEM Technologies GmbH, принадлежаща на АО „Атомстройеспорт“.

Целта на проекта B2/3/4 е изграждане на комплекс за преработване и съхранение на твърди радиоактивни отпадъци (КПХТРО) на Игналинската АЕЦ. В комплекса ще бъдат обработвани твърди радиоактивни отпадъци, образувани до момента на окончателното спиране на Втори енергоблок (края на 2009 г.), както и отпадъците от извеждането от експлоатация на Игналинската АЕЦ. Предвижда се едновременно проектиране и строителство на нови високотехнологични системи – комплекс за извличане на твърди радиоактивни отпадъци (B2) и комплекс за третиране и съхраняване на твърди радиоактивни отпадъци (B3/4).

Със започването на експлоатацията на КПХТРО радиоактивните отпадъци отИгналинската АЕЦ ще се извличат от съществуващите временни хранилища и ще се транспортират на отново построения комплекс за съхранение, където трябва да се сортират по новата система за класификация с последваща обработка. Обработените отпадъци ще бъдат опаковани в контейнери и складирани за временно съхранение (до 50 години) до строителството на окончателни хранилища за погребването им.

Реализирането на проектите по извеждане от експлоатация на Игналинската АЕЦ ще позволи на NUKEM Technologies GmbH и АО „Атомстройекспорт“ да сформират референция на чуждестранните пазари по изграждане на високотехнологични комплекси за третиране на ОЯГ и РАО.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 30.07   1419 г. – Убити са седем члена на градската управа в Прага, което е първата Пражка дефенестрация. 1619 г. – Във Вирджиния е съставено първото американско...